Reflektorácke knižné tipy

iniciátorknižné tipyMiroslava KošťálováDominika HorváthováFilip Sojka

Martin Huba v tvojej knižnici

Učíme sa o ňom v škole a máme tú česť vidieť ho aj na doskách Slovenského národného divadla.  A od októbra sa k tomuto „balíčku“ pripája aj možnosť tráviť s ním oveľa viac času v pohodlí domova. Reč je o novej publikácii Martin Huba, ktorá vyšla vďaka spolupráci dvoch kultúrnych inštitúcií – Divadelného ústavu v Bratislave a vydavateľstva Slovart. Kniha vyšla v edícii Osobnosti, ktorú reprezentujú monografie významných osobností, akými sú napríklad Milan Kňažko, Ladislav Chudík, Jozef Kroner, či Magda Husáková – Lokvencová. Teatrologička Ľubica Krénová v najnovšej publikácii prepája analytické štúdie s autentickými rozhovormi. Vďaka tomu vzniká nesmierne zaujímavé knižné dielo, ktoré v rozsahu 600 strán sprostredkúva čitateľovi nielen dejiny slovenskej divadelnej scény od 60. rokov 20. storočia, ale aj spomienky, názory a úvahy Martina Hubu, ktoré majú nadčasovú hodnotu. 

Miroslava Košťálová, 1. mgr. KDŠ

Najnovšia bábková knižná publikácia - UŽ VYŠLA!

Nová vedecká knižná publikácia s názvom Dejiny slovenskej dramatiky bábkového divadla už vyšla vo svojej plnej kráse. Vy si ju tak môžete zakúpiť a čítať v pohodlí vášho domova, aj počas týchto chladných jesenných dní. 

Dvadsaťtri kapitol. Presne z dvadsiatich troch kapitol sa skladá publikácia, ktorá je výnimočná nielen svojou veľkosťou, ale i obsahom. Je to prvá publikácia, ktorá sa tak obšírne venuje bábkovému divadlu na Slovensku. Mapuje významných dramatikov, bábkové dramatické texty od 19. storočia i ich scénické prevedenia a v neposlednom rade aj vývinové etapy slovenského bábkarstva.  

Dejiny slovenskej dramatiky bábkového divadla vydal Divadelný ústav a zostavil popredný historik, kritik, dramaturg a režisér Vladimír Predmerský, spolu s etablovaným kolektívom autorov. Veľmi príjemný a vtipný rozhovor s Vladimírom Predmerským a Lenkou Dzadíkovou si môžete pozrieť na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=9Nd_DM8WiUg. Dozviete sa nielen to, ako publikácia vznikala, kde sa zrodil prvotný impulz, ale aj koľko zhruba trvá, kým vznikne takto obšírna a podnetná publikácia, ktorá by nemala chýbať ani v jednej divadelnej i nedivadelnej knižnici.   

Dominika Horváthová, 3. bc. KDŠ

Ako sa vracia Kunderiáda

Nedávny júnový hoax v časoch koronových, nám cez priestor sociálnych sietí oznámil, že známy český spisovateľ Milan Kundera zomrel. Po ubezpečení českého veľvyslanectva v Paríži, že táto informácia nie je pravdivá a autor v pokoji dožíva zvyšné roky svojho života, nám určite všetkým odľahlo.

Aby sme oslávili deň Kunderovho „znovuzrodenia“, môžeme siahnuť po jeho jedenástom diele Sviatok bezvýznamnosti, ktoré nám tento rok, vďaka prekladateľskému úsiliu Eleny Flaškovej a Anny Kareninovej, vyšlo rovno v dvoch jazykoch, a to v slovenskom a českom. 

Milovníci kníh, prichystajte si pohodlné miesto pod lampou a podľa jazykových preferencií si prečítajte najnovšie dielo tohto autora celosvetového významu. Pokiaľ ste už oboznámení s jeho doterajšími prácami, jeho poetikou s prvkami filozofických úvah a výrokov, satiry, pútavým dejom či zaujímavo rozpracovanými charaktermi postáv, tak neváhajte a oslávte to spolu s ním!

Filip Sojka , 1. bc. KDŠ

iniciátor
November - 2021
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com