Tipy pre fanúšikov podcastov a divadla!

tipypodcastyBarbora SuchanováMichaela GádošiováDominika Dudášová

Divadlá sú síce zatvorené, ale múzy v tomto prípade nespia. V nasledujúcom článku nájdete päť tipov, na ktoré sme nedávno narazili. Zapnime teda potrebné aplikácie, nastražme uši a nechajme sa unášať, zabaviť či inšpirovať:

(zdroj: sme.sk)

Môže Slovenské národné divadlo debatovať s nezávislou undergroundovou scénou?

Môže, a aká to je plodná a vtipná debata! Ide o jeden z podcastov denníka SME, Mimóza, v ktorom sa Jana Kovalčiková (SND) a Lena Libjaková (DPM = nus) každý týždeň rozprávajú o určitých témach z domáceho či zahraničného prostredia. S humorom, niekedy aj s dekadentnou provokáciou, ale predovšetkým so zámerom vyvolať dobrú náladu u poslucháčov. Tak čo, dáte im šancu zabaviť vás? 

(zdroj: dennikn.sk)

Nevideli ste ma?

Aj táto otázka zaznie v podcaste Denníka N, ktorý nesie názov Krátky exil. Otcom celej myšlienky je Robert Roth, ktorý je zároveň aj interpretom. Prezentuje nám svojich obľúbených slovenských autorov. Tvorba Ivana Štrpku, Dušana Dušeka a Tomáša Janovica už uzrela svetlo podcastovej aplikácie, ale môžeme sa tešiť aj na diela Milana Lasicu, respektíve na to, do čoho sa Roth zobudí, ako avizoval v rozhovore. Odpoveď na úvodnú otázku môže byť takáto: „Nevideli. Ale počúvali.“ Nevidím dôvod si Krátky exil nepustiť. Do života alebo doslova (pomocou ikonky „play“).

Barbora Suchanová 1. bc. KDŠ

Divadlo pre každého!

Do rodiny podcastov sa na jeseň pridalo aj divadlo Zrakáč. Pri príležitosti ich 10. výročia približujú okrem divadla pre nevidiacich a slabozrakých aj iné súbory, ktoré tvoria s marginalizovanými skupinami, či inšpiratívne osobnosti z minulosti a prítomnosti. Zracast je rozdelený na štyri tematické okruhy – v prvom sa venujú divadlu a jeho výročiu, v druhom predstavujú historické osobnosti, tretí okruh patrí súčasným inšpiratívnym osobnostiam a v štvrtom sa venujú iným divadlám pracujúcim s marginalizovanými skupinami. Podcasty nájdete na Spotify, Apple Podcasts a Anchor.fm. Neváhajte a vypočujte si o divadlách, ktoré sú skutočne pre všetkých!

(zdroj: djgt.sk)

Nový Podcast DJGT

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene nedávno vytvorilo novú podcastovú platformu. Podcast bude prinášať informácie z diania v DJGT, dozvedieť sa budete môcť nielen o aktualitách zo zákulisia a prípravách nových inscenácií, ale čakajú vás aj rozhovory so zaujímavými osobnosťami spojenými so zvolenským divadlom. Posledná z línií podcastov bude venovaná životu a tvorbe patróna tohto divadla, Jozefa Gregora Tajovského. Práve o ňom je aj prvý podcast, konkrétne o jeho poviedke Prvé hodinky. 

Novou podcastovou platformou DJGT vás bude sprevádzať Richard Sanitra, člen umeleckého súboru divadla.

 

Podcast nájdete na webovej stránke divadla www.djgt.sk a rovnako aj na jeho facebookovej stránke. Tak teda, príjemné počúvanie!

Michaela Gádošiová, 1. bc. KDŠ

Divadlo bez nálepky “povinné”

Študentky a študenti Gymnázia v Dubnici nad Váhom sa rozhodli v rámci svojej ročníkovej práce priblížiť divadlo nielen svojim spolužiakom a spolužiačkam, ale aj širokej verejnosti. Svoj projekt nazvali Sen budúcnosti divadelnej. Členky tímu sa venujú histórii divadla, analýze dramatických textov, tanečnému a pohybovému divadlu a aktuálnym novinkám. Ich podcast nájdete na Spotify alebo na Google podcasts, ale môžete ich sledovať aj na Instagrame. Ich ambíciou je spraviť divadlo večným v týchto pohnutých časoch. Verím, že sa im to podarí. 

Dominika Dudášová 2. bc. KDŠ

iniciátor
Marec - 2024
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com