Zákaz cestovať? Nevadí!

tipyFilip SojkaLucia ŠpircováLaura Barancová

Niektorí po zákaze dovoleniek cítia aspoň čiastočnú spravodlivosť, iným možnosť vycestovať len tak určite chýba. Redakcia Reflektoru vypátrala a naši dnešní prispievatelia spracovali tri udalosti, ktoré vám umožnia ísť do Prahy, Francúzska či Nemecka. Bude vás to stáť iba zopár klikov na počítači. A hlavne, nedostanete za to pokutu.

Mesiac so slovenskou drámou 

Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe pripravil pestrý online program Mesiac so slovenskou drámou, ktorý už od konca februára môžete nájsť na YouTube kanáli Divadelného ústavu. Síce už prešiel nejaký čas od prvých diskusií a čítačiek v rámci tohto programu, ale ešte stále máte šancu stihnúť jeho finále. Na svetový deň divadla – 27. marca – je naplánovaný hraný dokument podľa scenára Viliama Klimáčka v réžii Petra Kerekesa. To by sa páčilo aj Erwinovi je film, ktorý vznikol v roku 2011 pri príležitosti päťdesiateho jubilea Divadelného ústavu v Bratislave. Ide o 5 obrazov a 5 scénok, ktoré sú odprezentované rôznymi formami – od monodrámy až po operu. Spríjemnite si lockdownové obdobie, nalaďte si „jútubový“ kanál a spoznajte bližšie prácu Divadelného ústavu! Viac informácií nájdete na stránke https://www.theatre.sk/novinky/mesiac-so-slovenskou-dramou alebo na YouTube kanáli –https://www.youtube.com/channel/UCqV9H1NRVBKRIA8bxVVeixw 

Filip Sojka 1. bc. KDŠ

Mesiac Frankofónie – Tak trochu nezvyčajne nezvyčajný

Pred pár rokmi som obdobie mesiaca frankofónie ako študentka francúzskeho bilingválneho gymnázia prežívala o niečo intenzívnejšie ako v súčasnosti. A to aj z dôvodu rôznych frankofónnych slávností, pestrého programu, ktorý nám škola zabezpečovala a ktorého som bola každoročne súčasťou. Teplé maslové croissanty a kávička – to sú spomienky, ktorými si pripomínam tieto príjemné staré časy. 

Francúzska kultúra, jazyk či tradície sú mi však blízke stále. A preto, ak ste rovnako zvedaví ako ja, akú formu programu si náš Francúzsky inštitút na Slovensku zvolil v týchto nepriaznivých  časoch, nenechajte si ujsť rozličné podujatia, výstavy, workshopy či debaty o umení.  

Nesmiem však zabudnúť na jednu zaujímavú novinku, vďaka ktorej sa tohoročné podujatie výrazne líši od ostatných ročníkov. Mesiac Frankofónie totiž vzdá hold ženám. Usporiadatelia sa teda rozhodli staviť na jednu z najzásadnejších tém, ktorá v spoločnosti dominuje. V tom sa zároveň odzrkadľuje úsilie Medzinárodnej organizácie Frankofónie za zrovnoprávnenie žien v spoločnosti. Prostredníctvom série portrétov budú môcť účastníci spoznať výnimočné ženské osobnosti z rôznych kútov sveta — ich životné príbehy, úspechy či kultúru. V tohtoročnej špeciálnej edícii a jej online šate môžu účastníci „vycestovať“ a navodiť si jedinečnú francúzsku atmosféru priamo u seba doma. 

Lucia Špircová, 2. bc. KDŠ

Beuys Will Be Beuys #2 x Robo Švarc 

Goetheho inštitút pri príležitosti stého výročia narodenia Josepha Beuysa, kontroverzného nemeckého umelca, ale aj performera, sochára, maliara, estetika, filozofa či teoretika umenia a jedného z najvýznamnejších umelcov 20. storočia prináša tento rok viaceré podujatia, ktoré vzdávajú hold jeho pamiatke. Beuys Will Be Beuys #2, teda druhé pokračovanie prednáškovo-diskusnej série o tomto umelcovi mohli diváci sledovať online 18. 3. na Facebookovej udalosti Goetheho inštitútu. Prednášku  mal Robo Švarc, slovenský maliar a taktiež perfomer, ktorého cieľom je „rozpútať dialóg nielen medzi divákmi a umelcami, ale medzi všetkými, ktorým aktuálny kultúrny a sociálny stav spoločnosti nie je ľahostajný“. Podľa vlastných slov sa snaží komunikovať o rôznych témach so všetkými, ktorým prekážajú „ataky na základné ľudské práva, na ľudskú dôstojnosť a na slobodu“. Joseph Beuys vytvoril koncepciu rozšíreného pojmu umenia a sociálnej plastiky, v ktorej sa taktiež každý môže stať aktérom/aktérkou spoločenských zmien. Práve sociálny aspekt, ktorý je signifikantný pre prácu oboch autorov, dodáva prednáškam zaujímavé prepojenie autorov a významov. 

Ak sa Vám nepodarilo zachytiť prvú či druhú časť projektu Beuys Will Be Beuys a tento koncept vás zaujal, nezúfajte. Prvá časť je už dostupná na YouTube kanáli Goetheho inštitútu a jeho tretie pokračovanie môžete online sledovať 1. apríla.  Viac informácií nájdete na https://www.goethe.de/ins/sk/sk/kul/sup/beu.html.  

Laura Barancová, 2. bc. KDŠ 

iniciátor
December - 2022
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com