Tohtoročný Reflektor prichádza s novou rubrikou Receptátor s heslom: UPEČ SI SÁM! Pýtate sa prečo práve rubrika o pečení? Odpoveď je jednoduchá – KEĎ SI HLADNÝ, NIE SI TO TY! Je vedecky dokázané, že hlad spôsobuje nervozitu, výbušnosť a absolútnu nesústredenosť. Naozaj sa chcete vystaviť riziku, že na obľúbenom Brunchi budete pôsobiť negatívne a nevrlo? Alebo si myslíte, že budete mať čitateľov, keď napíšete recenziu plnú hnevu a zlosti? Ani váš herecký výkon nebude dôveryhodný, pokiaľ vám bude škvŕkať v bruchu!
Pečenie je výborná aktivita popri čítaní knihy, pozeraní filmu či záznamu z predstavenia, a zároveň uvoľňuje množstvo endorfínov, nazývaných aj ako hormóny šťastia povzbudzujúce dobrú náladu. Až teraz môžete s úsmevom vykročiť do divadla!
Naše okienka budú určené pre všetky pečeniachtivé a kreatívne umelecké duše, ktoré rady experimentujú v kuchyni! Prvým receptom, ktorý by sme Vám chceli predstaviť, sú jednoduché a nenáročné muffiny, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Práve pre tých menej odvážnych a neistých, sme naše recepty obohatili aj o fotografie postupu receptu.
INGREDIENCIE:
2 vajcia
250 g bieleho jogurtu
100 g cukru
1 vanilínový cukor
3 lyžičky prášku do pečiva
120 ml oleja
250 g hladkej múky
1 balíček čokoládového pudingu
400 ml mlieka
kakao a cukor podľa chuti
Postavíme si vodu na kávu a kým nám voda zovrie, v chladničke pohľadáme dve vajíčka, jogurt, mlieko a nachystáme si všetky potrebné ingrediencie. Zaliatu kávu necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme dve vajcia s cukrom, pokým sa nerozpustí. Pridáme jogurt, olej, hladkú múku, do ktorej sme nasypali kypriaci prášok. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého môžeme pridať hocičo, čo nám špajza dala – čokoláda, džem, cukríky, lentilky, ale aj zdravšiu verziu – ovocie. Prichystáme si formičky na muffiny, ktoré sme si vopred vymastili olejom a snažíme sa rovnomerne cesto rozdeliť.
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme piecť.
POZOR! RÚRU POČAS PEČENIA NEOTVÁRAŤ, HROZÍ RIZIKO NENAPUČANIA CESTA!Po 20 minútach sledujeme zlatisté odlesky na krásnych muffinoch, ktoré kontrolujeme špajdľou či špáradlom. Po upečení vytiahnuť a počkať na výborný čokoládový krém!
Krém: do hrnca vlejeme 400 ml mlieka, jeden balík pudingu, osladíme (pokiaľ nechudneme). Varíme a za stáleho miešania nám vznikne hustá hmota, tzv. puding. Necháme vychladnúť, hodíme kakao pre tmavšiu farbu krému a nanášame jednoducho na muffiny. Ozdobíme podľa vlastnej kreativity, ak ste teda trpezliví a nezjedli ste muffiny už počas varenia pudingu!
A teraz si môžeme pokojne vychutnať studenú kávu a dopriať si chutný pudingový muffin.
DO ZJEDENIA, PRIATELIA!
TIP NA ZÁVER:
Veríme, že ak sa raz zahryznete do nášho pudingového muffínu, nebudete sa vedieť od neho odtrhnúť! Rovnako ako od Proustovho psychologického románu a ktovie... Možno vďaka nemu načnete aj Hľadanie strateného času.
Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com