RECEPTÁTOR: UPEČ SI (muffiny) SÁM!

receptátormuffinyMichaela ĎurišováBarbora Demeterová

Tohtoročný Reflektor prichádza s novou rubrikou Receptátor s heslom: UPEČ SI SÁM! Pýtate sa prečo práve rubrika o pečení? Odpoveď je jednoduchá – KEĎ SI HLADNÝ, NIE SI TO TY! Je vedecky dokázané, že hlad spôsobuje nervozitu, výbušnosť a absolútnu nesústredenosť. Naozaj sa chcete vystaviť riziku, že na obľúbenom Brunchi budete pôsobiť negatívne a nevrlo? Alebo si myslíte, že budete mať čitateľov, keď napíšete recenziu plnú hnevu a zlosti? Ani váš herecký výkon nebude dôveryhodný, pokiaľ vám bude škvŕkať v bruchu! 

Pečenie je výborná aktivita popri čítaní knihy, pozeraní filmu či záznamu z predstavenia, a zároveň uvoľňuje množstvo endorfínov, nazývaných aj ako hormóny šťastia povzbudzujúce dobrú náladu. Až teraz môžete s úsmevom vykročiť do divadla!

Naše okienka budú určené pre všetky pečeniachtivé a kreatívne umelecké duše, ktoré rady experimentujú v kuchyni! Prvým receptom, ktorý by sme Vám chceli predstaviť, sú jednoduché a nenáročné muffiny, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Práve pre tých menej odvážnych a neistých, sme naše recepty obohatili aj o fotografie postupu receptu.

INGREDIENCIE:
2 vajcia
250 g bieleho jogurtu
100 g cukru
1 vanilínový cukor
3 lyžičky prášku do pečiva
120 ml oleja
250 g hladkej múky

1 balíček čokoládového pudingu
400 ml mlieka
kakao a cukor podľa chuti

Postavíme si vodu na kávu a kým nám voda zovrie, v chladničke pohľadáme dve vajíčka, jogurt, mlieko a nachystáme si všetky potrebné ingrediencie. Zaliatu kávu necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme dve vajcia s cukrom, pokým sa nerozpustí. Pridáme jogurt, olej, hladkú múku, do ktorej sme nasypali kypriaci prášok. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého môžeme pridať hocičo, čo nám špajza dala – čokoláda, džem, cukríky, lentilky, ale aj zdravšiu verziu – ovocie. Prichystáme si formičky na muffiny, ktoré sme si vopred vymastili olejom a snažíme sa rovnomerne cesto rozdeliť.

Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme piecť. 

POZOR! RÚRU POČAS PEČENIA NEOTVÁRAŤ, HROZÍ RIZIKO NENAPUČANIA CESTA!Po 20 minútach sledujeme zlatisté odlesky na krásnych muffinoch, ktoré kontrolujeme špajdľou či špáradlom. Po upečení vytiahnuť a počkať na výborný čokoládový krém!

Krém: do hrnca vlejeme 400 ml mlieka, jeden balík pudingu, osladíme (pokiaľ nechudneme). Varíme a za stáleho miešania nám vznikne hustá hmota, tzv. puding. Necháme vychladnúť, hodíme kakao pre tmavšiu farbu krému a nanášame jednoducho na muffiny. Ozdobíme podľa vlastnej kreativity, ak ste teda trpezliví a nezjedli ste muffiny už počas varenia pudingu! 

A teraz si môžeme pokojne vychutnať studenú kávu a dopriať si chutný pudingový muffin. 

DO ZJEDENIA, PRIATELIA!

TIP NA ZÁVER:  

Veríme, že ak sa raz zahryznete do nášho pudingového muffínu, nebudete sa vedieť od neho odtrhnúť! Rovnako ako od Proustovho psychologického románu a ktovie... Možno vďaka nemu načnete aj Hľadanie strateného času.

iniciátor
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com