Áčkoví víťazi

festivalÁčkoMartina Beňová

Pohľad na moderný slovenský film vzbudzuje v málokom iný pocit ako cynizmus, obzvlášť keď vidíme, aká odvážna a komplexná tvorba existuje za hranicami nášho štátu. Dôvodov na optimizmus existuje len málo. Ale jedným z nich môže byť práve študentský filmový festival Áčko. Ak je totiž jednou z jeho úloh naznačiť budúcnosť slovenského filmového priemyslu, alebo aspoň jeho potenciál, slovenský divák sa má na čo tešiť.

Vrcholnou udalosťou festivalu je určite spoločensky provokatívny a dnes už médiami toľko referencovaný dokumentárny film Eduarda Cichu – Základná umelecká škola Petra Breinera. Je to film, ktorý dokázal niečo, čo dnes už nedokáže takmer nikto. Niečo zmeniť. “Železná lady” humenskej politiky – Jana Vaľová – prehrala post primátorky mesta a film Základná umelecká škola Petra Breinera v tom zohral zásadnú úlohu. Na festivale si odniesol nielen cenu diváka, ale aj špeciálne uznanie poroty. Film môžete zhliadnuť aj z pohodlia vlastnej postele cez YouTube.

Ceny za najlepší film a za scenár si odniesla Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch režiséra Michala Ďuriša, ktorá ukázala mikrosvet jednej nešťastnej rodiny v jej absolútnej ľudskosti bez potreby typickej slovenskej patetickosti a fetišistického naturalizmu. Ďuriš dokázal, že ani film o depresii nemusí byť nutne depresívny.

  Medzi ďalšie filmy hodné zhliadnutia patrí určite drsná dráma režiséra Daniela Riháka Výlet (cena za réžiu a za zvuk), surrealistická animovaná báseň o ľudských vzťahoch Poetika Anima (cena za najlepší animovaný film) či štylizovaný pohľad do života mládeho skladateľa Sergeja Rachmaninova vo filme Opus Číslo Osemnásť (cena za najlepší strih).

Festival Áčko 2018 bol výnimočne silný ročník a ukázal možnosti a talent, ktorý v rámci slovenskej proveniencie rozhodne máme. Zároveň nám dáva nádej na to, že slovenská filmová tvorba nájde uznanie aj za svojimi hranicami.

Martina Beňová, 2. Mgr. KDŠ

iniciátor
November - 2019
  01 02 03
04 05 06 07 08 09
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22 23 24
25 26 27 28 29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com