Ako na divadlo s DIVADELNOU NITROU 2019

riportfestivalDivadelná NitraAko na divadloDominika Horváthová

    Na tohtoročnom, už 28. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra som sa mala možnosť zúčastniť aj ja. Bol to môj prvý (a dúfam, že nie posledný) študijný pobyt na tomto divadelnom festivale, ktorý sa nachádza len kúsok od mojej domoviny (od mojej Bratislavy) v malebnej Nitre. 

   

    Projekt AKO NA DIVADLO realizuje Asociácia Divadelná Nitra už od roku 2008 ako celoročný plán, ktorý je zameraný na menej formálne vzdelávanie o divadle, ale aj vytváranie priestoru pre rozvoj mladej kritickej generácie. Tento projekt tvoria štyri samostatné (menšie) časti. Počas festivalu Divadelná Nitra sa koná druhá časť projektu.

    1. Ako na divadlo v NITRE

    2. Ako na divadlo – študijný pobyt na festivale DN

    3. Cesty za divadlom

    4. O súčasnom divadle 

    Vybraní študenti z VŠMU (teda aj ja), z Akadémie umení v Banskej Bystrici a zo Súkromného konzervatória v Nitre sme počas šiestich festivalových dní navštívili 10 predstavení z hlavného programu. Súčasťou nášho programu nebolo len sledovanie jednotlivých inscenácií, ale patrilo k nim pravidelné stretnutie s našim tohtoročným lektorom Martinom Pšeničkom, s ktorým sme diskutovali, analyzovali a najmä komunikovali o divadle, o tom čo sme videli, a o tom ako sme vnímali jednotlivé divadelné predstavenia. Za 5 dní som prišla do kontaktu s inscenáciami z Nemecka, Poľska, Ruska, Maďarska, Česka a Slovenska. Videla som výborné aj menej kvalitné inscenácie, ale hlavne som mohla vidieť tú rôznorodosť v európskom divadelnom umení. Dostalo sa mi voľnosti pri diskutovaní ako aj  pri zdieľaní mojich reflexií (čoho som sa asi najviac obávala).

    Moje prvé stretnutie s Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra aj preto vnímam pozitívne a som veľmi rada, že som mohla byť jeho súčasťou. 

    Do skorého videnia!       

Dominika Horváthová, 2. bc KDŠ

iniciátor
December - 2020
  01 02
03
04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com