...bude UMENIE v MAĎARSKU ešte SLOBODNÉ?!

riportÁštvorkaKapitalksdiskusiaMaďarskoslobodaneslobodaDominika Horváthová
zdroj: Kapitalks

„Sloboda v umení, sloboda v spoločnosti, to je dvojitý cieľ, o ktorý sa musia usilovať všetky dôsledné a logické mysle.“ VICTOR HUGO.

Vo februári som bola druhý raz na diskusnej udalosti, ktorú organizovala redakcia kritického mesačníka KAPITÁL, na ktorú prišlo niekoľko výnimočných hostí z MAĎARSKA...ale PREČO?

Obľúbená ÁŠTVORKA znova prepožičala svoj priestor exponovanej diskusii o tom, či bude umeniu diktovať maďarská vláda a či bude umenie v Maďarsku ešte slobodné. Spomínaná diskusia o akte slobody a neslobody sa odohrala len niekoľko dní pred našimi parlamentnými voľbami. NÁHODA?

V pondelok 9. januára sa na Madáchovom námestí v Budapešti konala demonštrácia, kde sa protestovalo proti novým opatreniam v oblasti kultúry a divadla. Protestovalo niekoľko tisíc ľudí proti zvrátenému zámeru a kontroverzným zmenám, ktoré maďarská vláda na čele s premiérom VIKTOROM ORBÁNOM presadila a ešte neskončila.

Do AŠTVORKY na pozvanie zavítali traja maďarskí hostia – BEÁTA BARDA, ADRIENN ZUBEK a DÁVID DERCSÉNYI, ktorí nám porozprávali a priblížili, čo sa skutočne deje v susednej krajine. Diskusiu moderovala Tímea Krekovič Beck.

Divadelníčka, aktivistka a jedna z organizátoriek demonštrácie Adrienn Zubek komentovala dianie v Maďarsku nasledovne: „Aktivizácia ľudí je pomalá a v Maďarsku je ťažké zvýšiť citlivosť ľudí. V krajine chýba solidarita. Ľudia sa zaujímajú len o to, čo sa ich konkrétne týka. Veľké demonštrácie sa môžu diať v krajinách, kde sa nevyskytuje tvrdá diktatúra ako u nás.“

Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP, sú pravicovo orientovaní poslanci tzv. Maďarského občianskeho združenia, ktorého lídrom je maďarský premiér. Pred niekoľkými mesiacmi schválili novelu zákonov o kultúre, podľa ktorej sa mení financovanie divadiel i sloboda kultúrnych inštitúcií. Zriaďuje sa Národná kultúrna rada, ktorá bude mať (ne)malú moc nad divadlami, ktoré prevádzkuje samospráva. Vláda nechce, aby výber riaditeľov divadiel a iných kultúrnych inštitúcií bol demokratický, ale aby prebiehal pod silným dozorom – nechcú mať politicky „nevyhovujúcich“ ľudí na vyššom poste. Ďalší obrovský problém v susednej krajine je ten, že v Maďarsku neexistuje niečo ako ministerstvo kultúry. Síce sa potom pravicovo orientovaní politici odvolávajú a vyhovárajú, že veľký finančný obnos bol použitý na kultúru...ale divadelníci a aktivisti sa stále pýtajú „Na akú?“. Beáta Barda sa vyjadrila ku kultúrnemu centru Trafó, kde pôsobí ako dramaturgička a riaditeľka už niekoľko rokov, že: „Osud Trafó je neistý, pretože vláda sa snaží robiť nekalé veci s peniazmi. V Maďarsku vychádzajú veľmi problematicky aj informácie navonok, ktoré sa ešte ťažšie dostávajú do zahraničia.“ Deje sa to z dôvodu toho, že väčšina médií je pro-orbanovská, teda pravicová. Vláda chce mať kontrolu nad všetkým a nad všetkými. Zároveň politika pomaly „presakuje“ už všade. Novinár Dávid Dercsényi povedal, že: „Mnoho ľudí z tlače odchádza. Situácia v tlači je zložitá, ale pomaly, no určite začína ľudom dochádzať, že by mali čítať nezaangažované noviny a časopisy.“ Na záver ešte poznamenal, že zopár ľudí pôsobiacich v nezaangažovanej tlači zadarmo rozdáva na ulici svoje kvalitné noviny a časopisy, pretože chcú, aby ľudia naozaj dostali možnosť sa dozvedieť pravdivé informácie, ktoré nebudú nijako propagandistické či „skreslené“ pod mašinériou totalitnej vlády.

Najnovšie sa rozpustil aj parlament a jeho činnosť bola pozastavená. Maďarský minister predložil návrh, ktorý sa odvolával na koronavírus a pandémiu. Všetky voľby a referendá sú zakázané a ich činnosti sú pozastavené na ľubovoľne dlhú dobu.

Ku koncu diskusie Adrienn Zubek dodala, že sa nepovažujú za žiadnych hrdinov ani záchrancov, len sa snažia si navzájom pomáhať ako sa dá, hoci sa v umeleckých kruhoch zrodili „veľké putá“. Nemysleli si, že po 89. roku, sa situácia dokáže takto rapídne otočiť späť. Do hľadiska nám Zubek odkázala, že si máme hlavne dávať pozor na to, koho si zvolíme v najbližších parlamentných voľbách. Máme si vždy zachovať zdravý rozum. Prosia maďarských i slovenských obyvateľov o smelosť a vytrvalosť, najmä v zložitých a nepríjemných situáciách.

Ľudia by mali byť prítomní v konfliktných situáciách, mali by bojovať a byť počutí. Problém je, ale ten, že určité skupiny ľudí vo všeobecnosti nevedia (alebo nechcú) počúvať. Právo byť vypočutý je predsa veľmi dôležitou súčasťou prirodzenej spravodlivosti.

Kultúra by sa mala venovať aktuálnym udalostiam – pozitívnym i negatívnym. Žiť v krajine, kde panuje strach, tvrdá diktatúra a nie je možnosť voľby, je zložité, zlé a zvrátené. Podobné zákony, ktoré sa aktuálne presadzujú v Maďarsku a otvorene hovoria o limitácii slobodného rozhodnutia nepotrebuje žiadna krajina, ale to čo potrebujú, sú civilizované zákony. Bratislavský samosprávny kraj zverejnil nedávno informáciu, ktorá sa stretla s veľkým odporom zo strany umelcov. A nie je sa čomu čudovať, pretože nastáva závažný problém. Chceli by zrušiť Bratislavskú regionálnu dotáciu. Rôzne nezávislé združenia, sa tak ocitnú v nebezpečenstve. No sú to práve ony, ktoré nám ponúkajú to, čo nám iné kamenné inštitúcie ponúknuť nedokážu (a nikdy nebudú môcť). Budúcnosť bratislavskej nezávislej scény je aktuálne krehká a nestála.

Kultúra zastáva veľmi dôležité miesto u nás i vo svete, ale v podstate stále bojuje o prežitie, i keď kultúra a umenie tu pre nás boli vždy – pred i počas koronavírusu, v podobe online diskusií, divadelných záznamov, virtuálnych prehliadok galérií a múzeí, filmov, hudby a pod. Nezabúdajme na to...aj keď sa stáva, že si to nejakí jedinci neuvedomujú a príliš rýchlo zabúdajú. Umenie nám pomáha cítiť, myslieť a komunikovať. Ovplyvňuje naše správanie, poskytuje nám duševný priestor a je užitočné pre naše duševné zdravie. Umenie je cenné, rovnako ako sloboda, ktorá by sa mala opatrovať. Mali by slúžiť pre všetkých, pretože každý má však právo sa vyjadriť...SLOBODNE A BEZ NÁTLAKU.

Dominika Horváthová, 2. bc. KDŠ

 

 

iniciátor
September - 2022
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com