Na čom momentálne pracuješ

(Jakub Janotík)
(Matej Trnovec)

V škole sme začali skúšať našu prvú bakalársku inscenáciu Lebensraum od amerického autora Israela Horovitza, ktorú režíruje Katy Quisová. Táto inscenácia bude mať premiéru už 11. novembra v Kaplnke. Po nej ma čakajú ďalšie školské inscenácie – autorský projekt Veroniky Frtúsovej a dramatizácia knihy Tovar v réžii Michaely Hriňovej. V rámci VŠMU spolupracujem aj so študentami Filmovej a televíznej fakulty na ich projektoch.

Nedávno sa skončil štvormesačný skúšobný proces muzikálu West Side Story, kde som mal možnosť účinkovať. Vďaka tejto spolupráci som mohol získať nové skúsenosti aj z inej oblasti ako je činohra. Okrem toho som v tomto projekte spoznal veľa skvelých ľudí nabitých výnimočnou energiou. Súčasťou muzikálu je aj turné, ktoré nás čaká v marci a máji budúceho roka po celom Slovensku. V januári budúceho roku začínam skúšať ďalší muzikál v Nitre – Hair.

JAKUB JANOTÍK, 3. BC KH

V aktuálnej sezóne pracujem na troch projektoch. Nezávislý súbor Divadlo Populus, ktorý som pred tromi rokmi založil, pôsobí v Žiline posledný rok a presúva sa do hlavného mesta.
V Bratislave by mal svoje pôsobenie Populus odštartovať (v zatiaľ ešte neznámych priestoroch) divadelnou adaptáciou kontroverzného románu Williama Sewarda Burroughsa Nahý Obed, ktorá by sa mala zaoberať paradoxmi modernej spoločnosti a skrz dekadentnú, nesúvislú a prakticky nečitateľnú predlohu skúmať onú tenkú hranicu medzi tým, čo je krehké a čo pevné. Na tomto projekte spolupracuje študentka dramaturgie na VŠMU Veronika Briestenská.
V žilinskej časti Populusu pracujem so študentom filmovej réžie Vladimírom Horníkom a študentkou dramaturgie Martinou Havierovou na inscenácii autorského textu Sheela Na Gig. Ten skúma pornografiu ako most k aktuálnym témam ako objektifikácia ženy (človeka), vzťah k vlastnému telu, tabuizovaná sexualita, kapitalizmus, ale zároveň ostáva osobnou výpoveďou každého aktéra o strachu z budúcnosti, neschopnosť čeliť svojej minulosti a akejsi zvláštnej neschopnosti nevytvárať si vlastnú identitu.
Tretím projektom, je divadelná performancia (experiment) s názvom Ryby majú kožu, ktorá má za cieľ skúmať komunikáciu a intimitu. Projekt by pravdepodobne mal byť uvedený v Malom Berlíne v Trnave.

Okrem iného vediem intenzívny boj o vydanie svojej prvej básnickej zbierky s názvom Dobrovoľný Lucifer v edícii Malé Svety (okrem iných v nej debutujú aj študenti VŠMU Samuel Furmánek – scénografia a Petra Štefancová – filmový strih). Proces ukazuje prehnitosť a nevôľu literárnych elít otvoriť sa mladej poézii, a teda prezentácia kníh bude prebiehať formou akéhosi turné, kedy budeme cestovať po Slovensku a Čechách a manifestovať náš pohľad na súčasnú situáciu v slovenskej poézii.

MATEJ TRNOVEC, 2. BC KRD

iniciátor
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com