Noc divadiel s VŠMU 2019

riportNoc divadielVŠMUEescape roomDominika Horváthová

Noc divadiel je európske podujatie, ktoré sa každoročne odohráva v novembri. Divadlá a divadelné inštitúcie cez noc otvoria svoje priestory pre stálych nadšencov divadla, ale aj pre nových, zvedavých divákov. Každý návštevník sa môže buď do programu aktívne zapojiť, alebo sa len príjemne usadiť a nechať sa unášať. 

Nastal deň D., nastal deň (alebo skôr noc), kedy sa znovu otvorili brány našej Divadelnej fakulty širokej verejnosti. Bolo to presne 16. novembra, približne o štvrtej popoludní. V meste sa pomaly začalo stmievať,  no školské priestory začali postupne nasávať čarovnú atmosféru. Po škole pobehovali nielen herci, ale aj manažéri či divadelní vedci a kritici (tým pádom aj ja samotná).  

Už po desiatykrát mali návštevníci možnosť vidieť v našom školskom Divadle Lab nielen jednotlivé divadelné predstavenia, ale aj rôznorodý program, ktorý sme my študenti pripravovali spoločne s našimi pedagógmi.  

Sivastá obdĺžniková budova na Svoradovej ulici s číslom 4 sa tento rok vyzdobila v znamení Nežnej revolúcie a jej odkazu, ako to bolo aj v ostatných divadlách po celom Slovensku. Program v Divadle Lab začala diskusia, ktorej moderátormi boli naši pedagógovia –teatrologička Nadežda Lindovská a dramaturg Martin Ondriska. Medzi vážených hostí patrili Michaela Čobejová, Richard Stanke a profesor Miloš Jurkovič, ktorí spomínali na rok 1989 a opisovali nám (nadšeným divákom) ako sa Nežná revolúcia prebudila na VŠMU a aký to malo vplyv na vtedajších študentov či pedagógov. Veľmi presne nám opísali ich pocity, myšlienky a celkový priebeh revolúcie na vtedajšej VŠMU, ktorá sídlila na Ventúrskej ulici. Po diskusii sa návštevníci presunuli do učebne 3.18 (teda ak chceli, nikoho sme nenútili!), kde študenti  Katedry divadelných štúdií (Adam, Tamara a moja maličkosť) s pomocou docentky Zdenky Pašuthovej a vedúceho našej katedry Jána Šimka pripravili tzv. escape room s názvom Medzinárodný deň študentstva. Návštevníci sa najskôr rozdelili do niekoľkých tímov, ktoré si vtipne nazvali ako Ryba so šalátom alebo Veveričky a vanilka a dostali do rúk mapu Bratislavy a vstupenku s prvou indíciou. Následne sme ich zamkli v triede a pokým nevyriešili jednotlivé úlohy a nezakričali potrebné heslá, nemohli opustiť triedu. Tým pádom nemohli ani prispieť k slobode a k demokracii! Budovateľské piesne im po celú dobu ,,spríjemňovali”  bádanie. Všetci zúčastnení úlohy splnili a šťastne, s hlavami ,,vztýčenými” opustili priestory školy s malým darčekom. V štúdiu Burkovňa sa o 17. hodine odohralo školské predstavenie v réžií Barbory Nitschovej Nože v sliepkach a v Divadle Lab sa o 23. hodine  odohralo školské predstavenie Súhlas v réžii Jána Janču, po ktorom posledný  potlesk divákov uzatváral Noc divadiel na našej Alma mater. 

Dúfam, že sme aspoň trošku spríjemnili sobotňajší večer milým ľuďom, ktorí sa rozhodli zastaviť sa u nás na Svoradovej. 

Do skorého videnia!   

Dominika Horváthová, 2. bc. KDŠ  

iniciátor
September - 2020
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com