Pod(enky)obnosť medzi nami

recenzorexternýŠtúdio 12PodenkyTamara Vajdíková

Všetci predsa dospievame inak. Niekto rýchlejšie, niekto pomalšie a niekto možno (nielen) naoko nedospeje nikdy. Tieto myšlienky mi prichádzali na rozum, keď som jedno ráno rozmýšľala o súrodeneckom vzťahu mňa a môjho brata. Boli sme vždy takí rozdielni, či sa to stalo až teraz? Napadlo mi to práve v súvislosti s performance, ktorú som nedávno predtým videla v Štúdiu 12.

V nej tvorcovia (Alexandra Rychtarčíková a Max Sobek), zastúpení jediným aktérom, profesorom Tobiášom, tvrdili, že je naše dospievanie rovnako uniformované, ako pri dospievaní podenky – teda jednodňového hmyzu. A skutočne, čosi pravdy na tom naozaj je. Ľudské dospievanie sa naozaj dá rozdeliť do niekoľkých častí. Ak by sme však chceli tvrdiť, že to u všetkých prebieha rovnako, pravdepodobne by sme sa veľmi mýlili.

Naše osobnosti sú skratka príliš zložité na to, aby nás mohli prirovnať k akémusi jednodňovému hmyzu. Veď by sme sa na to predsa mohli aj uraziť! Alebo nie? Je to naozaj pravda? Sme takí zložití, že sme až príšerne jednoduchí?

Inscenácia, či, ako tvorcovia svoje dielo sami nazývajú, lecture performance, okrem samotnej prednášky, kde sa profesor Tobiáš na dvoch rôznych a predsa totožných časových osiach pokúsil ukázať podobnosť medzi dospievaním človeka a dospievaním podenky, priniesla ešte čosi iné. Prostredníctvom videoukážok (stvárnených vždy iba Krištofom Tobiášom) zobrazovala niekoľko mladých ľudí, ktorí boli zachytení v ich prirodzenom prostredí. Videli sme všetky ich city, pocity, dozvedela som sa o ich živote, aj tajných túžbach. Dokonca by sa dalo povedať, že som takmer videla ich myšlienky, pretože niektoré zábery boli také veľmi detailné. Je však možné, že myšlienky som nevidela iba preto... Možno som ich videla preto, že ich mám sama rovnaké. Že aj ja sama sa radím medzi... Podenky. 

Tamara Vajdíková, 2. Bc, KDŠ

iniciátor
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com