Spojíme sa, až keď príde katastrofa (?) alebo Svetový deň bábkového divadla

#Niejenamtojednoreportperformanciaangažované divadloSpoluJakub Molnár
Spolu (foto D. Rihák)

Niečo sa troška vymklo kontrole. A niekto zomrel. A niekto nemá veľkú snahu to vyšetriť. A ďalší to možno aj chcel za milión eur „vyriešiť“. A niekto sa len prizerá. A iní zas nie. Vo víre ostatných udalostí, ktoré ako zemetrasenie otriasajú všetkými oblasťami verejného života, sme odrazu (a aspoň na chvíľu) prestali scrollovať najnovšiu ponuku chia semiačok, prestali sme sledovať gastronomické preteky v TV, prestali sme cyklicky viesť debaty o tom, kto má teraz vziať kávu zo školského bufetu. Prišli sme do momentu, kedy kaviarenské taľafatky vo večernej Doske vystriedalo kolektívne a neúnavné mailovanie, dohadovanie, zháňanie i vybavovanie. Na chvíľu zaplnili jazyk študentov slová ako „my všetci“, „žiadame“, „zhodneme sa na tom“, „spolu chceme...“

Vytvoriť niečo mimo plánovaný repertoár školy nie je ľahké. Buď je dotyčný označený za renegáta, blázna, ktorý od svojej ambicióznej idey odstúpi, alebo – a to je dôvod, prečo tento článok píšem – zatne zuby a prekoná všadeprítomnú skepsu. Najskôr sa študentom podarilo vytvoriť krátke inscenované čítanie z knihy o Mariánovi Kotlebovi, teraz rovno multižánrové dielo. Študenti sa spojili a pod iniciatívou #VSMUniejenamtojedno (ktorá svojim komentárom k súčasnej situácii na Slovensku inšpirovala ďalšie vysoké školy nielen na Slovensku) vytvorili spoločnú performance s názvom SPOLU (podobnosť názvu s politickou stranou čisto náhodná), symbolicky spájajúcu všetky fakulty. Okrem príležitosti Svetového dňa bábkového divadla bola performance priamou reakciou na aktuálne udalosti na Slovensku.

Na začiatku sme uzreli zrod papierovej bábky ako reprezentanta zaktivizovaného mladého pacifistu, ktorý prináša do súčasnej politickej skládky trochu umenia jemu vlastného. Nakreslí kvietok na veľký baliaci papier plný peňazí a „nepekných“ obrázkov. Vnesie trochu príjemnej melódie do chaotického tanca. Slušne ukáže, ako pekne a ladne sa dá po jednom vojsť do dverí a nepredbiehať sa, a v závere inšpiruje ďalších, ktorých na svojich potulkách stretol, ako premôcť zlého bubáka v podobe veľkej čiernej igelitovej bábky. Tvorcovia nám vravia, že adekvátnou odpoveďou zlému bubákovi je aktivita a priama reakcia na jeho nezmyselné a nebezpečné správanie sa. Trošku pateticky. Trošku bez väčšej pointy. Trošku príliš apelatívne voči divákom (záverečný vyčítavý pohľad všetkých performerov adresovaný divákom). Študenti priam manifestačne vyjadrili svoj názor, avšak na úkor umeleckých kvalít. Naplno využili silu idey, no chýbala im režijno-dramaturgická koncepcia a kritický pohľad na kvalitu umeleckého diela.

Namiesto štandardného produktu, ktorý je často súčasťou marketingovej stratégie, sme sme videli (síce umelecky i interpretačne kostrbatý) kus, ktorý by nemal byť ignorovaný. Okrem toho, že súčasné školské inscenácie majú čoraz väčšiu tendenciu byť v reflektovaní spoločenských tém apelatívnejšie, angažovanejšie, politickejšie a tematicky i názorovo vyhranenejšie, ukázali študenti aj chuť spojiť sa a riešiť problémy kolektívne. Performance SPOLU rozhojdala prehľadný katalóg školských diel a svojou formou jednoznačne vytŕča. Pevne verím, že neupadne do zabudnutia a stane sa odrazovým mostíkom pre budúce obdobné aktivity (snáď aj za priaznivejších politických okolností).

Jakub Molnár

3. bc. KDŠ

iniciátor
December - 2021
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com