Tohtoročné slnečné SETKÁNÍ/ENCOUNTER

riportfestivalzahraničieBrnoEncounterMiroslava Košťálová
otvárací pochod festivalu Encounter
festivalový spravodaj

Keď som dostala možnosť zúčastniť sa ako členka redakcie festníka medzinárodného študentského festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER v Brne, pocítila som niekoľko emócií – radosť, vzrušenie, zodpovednosť. Po príchode do festivalovej redakcie sa k tomu pripojil aj strach, keďže sme mali stanovený počet znakov na napísanie recenzie – tá nesmela presiahnuť jednu stranu. Musím sa priznať, že práve to bol jeden z dôvodov, prečo som na tento festival chcela ísť – naučiť sa na relatívnom malom priestore priblížiť atmosféru videnej inscenácie.

Pre mňa osobne bol tento festival výnimočný vo viacerých smeroch. V redakcii festivalového časopisu MEETING POINT nás bolo dokopy 14 redaktorov a redaktoriek – tri z VŠMU (ja, Diana, Bohunka), ďalej študenti dramaturgie a réžie na JAMU, divadelnej kritiky na DAMU a divadelnej vedy na Masarykovej univerzite. Šéfredaktorka Julka Pecková (mimochodom, študentka 5. ročníka divadelnej vedy na VŠMU a zároveň študentka divadelnej produkcie na JAMU) vybrala každému z nás inscenácie, na ktoré sme mali písať recenziu. V priemere  vyšla jedna inscenácia na jedného redaktora. Čo sa mi však páčilo ešte viac – na jednu inscenáciu sme písali recenziu niekedy aj dvaja, takže keď som si potom čítala „festník“, videla som rozdielny prístup nielen v uchopení recenzie, ale aj v štýle daného redaktora/redaktorky.

Počas festivalu som videla predstavenia domácej JAMU, pražskej DAMU, Izraela, Poľska a Arménska. Práve konfrontácia viacerých umeleckých škôl z celého sveta bola nesmierne inšpiratívna. Izraelská škola sa predstavila s adaptáciou Euripidových Trójaniek a zaujala ma psychologickým realizmom, v ktorom sa odzrkadlilo hlboké vnútorné prežívanie. Na druhej strane, študenti z JAMU ma svojím Mechanickým pomarančom nechali v miernych pochybnostiach o tom, či je nutné prepojiť násilie postáv s násilím premietnutým na videoprojekcii. Pražská DAMU prišla s inscenáciou Žranice, ktorú by som charakterizovala ako úlet do sveta mäsa, vzájomného pojedania sa a absencie lásky. Akoby dvíhala varovný prst nad svetom, do ktorého sa rútime...

Arménsko ma o štvrtej poobede ponorilo do filozofickej inscenácie About the King o hľadaní, strácaní a nachádzaní Boha. No a Poľsko? Poľsko bolo vyvrcholením festivalu a ich Othello spustil búrlivé diskusie medzi divákmi. Poliaci ho pretavili do súčasnosti, čím prehĺbili tému rasizmu, vyzdvihli do popredia vulgarizmy týkajúce sa žien a násilie medzi ľuďmi. No a pripočítajte si k tomu pestrofarebné konfety, ktoré sú prítomné nielen počas osláv Othellovho víťazstva vo vojne, ale aj v momente smrteľného tanca medzi ním a Desdemonou v bielych šatách. Predstavenia, ktoré som videla, ma veru nezanechali v pozitívnom rozpoložení duše. Naozaj mierime do sveta, z ktorého sa vytratí láska? Bude násilie jediným podstatným menom? A budeme zabíjať kvôli manipulácii?

Mimo divadelných priestorov som však nedostatok lásky nepociťovala, práve naopak. Vo festivalovej redakcii vládla nesmierne príjemná atmosféra. Keď píšem tieto riadky, uvedomujem si, ako mi chýbajú bagety so šunkou a olivovým olejom, ktoré mi robili spoločníka o desiatej večer v redakcii. Alebo pečivo, ktoré som si uchmatla na ranných diskusiách. Alebo víno, ktoré sme s dievčatami popíjali v predposledný festivalový deň. Vonku bolo dvadsať stupňov a všade som videla ľudí, ktorí milujú divadlo, socializáciu a áno, aj to víno.

K výbornej festivalovej atmosfére prispievalo aj slnečné počasie. Obzvlášť rada som sa strácala v úzkych uličkách – jedna nadväzovala na druhú, a skoro v každej jednej bolo ukryté aj divadlo. Aj z toho dôvodu boli presuny z jedného miesta na druhé rýchle a za prítomnosti hrejúceho slnka aj mimoriadne veselé. Festival SETKÁNÍ/ENCOUNTER odporúčam navštíviť každému z vás, kvôli príjemnej atmosfére, pozitívne naladeným ľuďom a skvelej organizácii. Veru, rada by som sa tam vrátila aj teraz! Ďakujem!

Miroslava Košťálová, 1. bc KDŠ

iniciátor
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com