...until we meet again!

Erasmus príspevok

Tradičné škótske, francúzske či čínske jedlá, vlastnoručne pripravené pod vedením originálnych lektorov? Prierez „národnými“ hrami a tradičným pitným režimom cez Európu až po Čínu. Áno, aj o tom môže byť Erasmus.

Odchod na Erasmus do Prahy som síce vítala s otvorenou náručou, nemala som ale veľké očakávania, koniec-koncov, až tak ďaleko od domova nie ste a tej angličtiny tiež toľko neužijete. A ktovie, koho stretnete. Nikdy som však nebola radšej, že som situáciu neodhadla. Výhody Erasmu v Prahe ak hovoríte po anglicky? „We need Linda to translate, otherwise we´re screwed.“ No, povedzme, že sa zo mňa za semester stal takmer profesionálny špión, môjmu sluchu a „ich“ zvedavosti nikto neušiel.

V mojom prípade zohrali hlavnú rolu ľudia, ktorých som stretla a priateľstvá, ktoré sme nadviazali. Správni ľudia, spoločné návštevy divadiel a následné rozhovory, to zbúra úvodnú hanblivosť v každom študentovi. Hanblivosť sa vytráca s prvou absolvovanou party, najlepšie tematickou, každý predsa chceme predstaviť to lepšie z našej kultúry - Tom yum od Kevina a Ten Ten potešili milovníkov thajskej kuchyne a čo presne je Finleyho „traditional Scottish haggis“ sa radšej nepýtate, kým neochutnáte. Vraj, aby vás neopustila odvaha.

Jednou z prvých vecí, ktoré si uvedomíte je, aký rozdielny pohľad na umenie, inscenácie a podobne majú ľudia z kultúr s inou politickou históriou. Vysvetlite všetky tie podtexty Havlových hier Angličanovi. Pre nich je však príchod do Prahy ako jazda na húsenkovej dráhe, v tom najlepšom slova zmysle. Oni začnú chápať „naše“ dejiny a my zistíme, že funkcia dramaturga v Anglicku či Francúzsku v našom slova zmysle neexistuje. Erasmus, aký som si užila ja, by som odporučila najmä „teoretikom“. Po štyroch rokoch dejín a teórie dostanete predmety pohybové, určené pre performerov. Samozrejme, nikto vás nebude nútiť absolvovať akrobaciu, hoci vraj aj mŕtvy kritik niekoho poteší. Predstavte si ale tú nekonečnú zábavu, keď po rokoch sedenia pri stole dostanete do ruky kord. Áno, KORD! Takže pozor, z Prahy sa môžu vracať už nie len slovami šermujúci kritici. Po semestri už ste takmer „profesionáli“ a hodení do duelu. Minulý týždeň sme my Capuletovci prehrali. Bodli ma priamo do brucha a naša hromadná smrť bola viac, než dramatická. Zajtra však bude deň V(endeta).

Ďalšou zo zaujímavých možností pre mladého teoretika je aj javiskový pohyb, decentne ukrytý pod tréningom moderného jazzového tanca. A ak sa po pár hodinách budete cítiť hlúpo, nebojte sa, zostane to tak do konca semestra. Ale na druhú stranu, keď to zvládnu herci, jeden semester vydržíme aj my!

Mesiacu máj dominoval, ako inak, festival Zlomvaz. Jediná škoda, že žiadna zo zúčastnených škôl si nedala tú námahu pripraviť pre zahraničných študentov titulky. Vo väčšine divadiel titulky začínajú byť bežnou súčasťou inscenácií, no na festivale Zlomvaz chýbali. A ak sa chceme tváriť, že ide o „česko-slovenský“ festival, nepozývajme študentov z holandských či anglických škôl. Napriek tomu festival dal priestor viacerým zaujímavým inscenáciám, za VŠMU opäť raz excelovala inscenácia Hola Madrid!, ktorá v medziškolskej  konkurencii obstála na výbornú (s čím súhlasili aj študenti kritici).

Rady do Erasmu v Prahe:

Národnému divadlu sa vyhýbať netreba, počúvnite však odporúčania vašich tútorov a prelezte si všetky malé alternatívne scény, ktoré môžete. Kontexty si doplňte množstvom výstav - tohto roku otvorená výstava Plakát v souboji ideologií 1914-2014 je jednou z tých, ktoré dokonale doplnia či obohatia vaše vedomosti dejín. A bez ohľadu na to, koľkokrát ste už v Prahe boli, užite si aj predražené turistické hlúposti, aj jedno pivo privezené vláčikom (Restaurace Vytopna) vás na dobrú hodinu zabaví a neskôr možno prejsť na klasickejšiu nízkorozpočtovú zábavu.

A ďalšia rada do života - nepodceňujte výstrahu pani Zory, keď vás varuje pred množstvom zlodejov a dílerov. Fakt, že mne nebolo dosiaľ nič odcudzené, považujem za malý zázrak (a rovno klopem na skriňu), nie všetci sme však mali také šťastie. Britská skupina už prišla o jednu peňaženku s dokladmi (a česká polícia vraj nebola práve nápomocná a ochotná), talianska spolužiačka Elisa takmer prišla o telefón. Ifigéniu z Tau... pardon, z Kréty, nerátame, tá veci zvláda strácať aj bez cudzej pomoci.

And now funny story: odvážne britské hrdinky Leila a Georgina sa nielenže za zlodejom iPhonov rozbehli, ale dokonca telefón získali späť a „vynadávali“ zlodeja z budovy. A celý zvyšok týždňa sa hádali, ktorá je Batman a ktorá Robin.

Ak ste nadšenci televíznych seriálov typu Game of Thrones, na štyri mesiace ich budete musieť vymazať zo svojho života. Akokoľvek nemožne to znie, tu sa zo svojej závislosti môžete vyliečiť.

Nezabudnite navštíviť záverečné predstavenia zahraničných spolužiakov, je až prekvapujúce, ako sa jednotlivé národnosti a najmä školy líšia.

Keď sa váš pobyt v Prahe končí, je viac než pravdepodobné, že budete nešťastní. Raz darmo, nikto nechce odísť, ten pocit slobody, ktorý Erasmus dáva, je silnou drogou. Stretnete mnoho skvelých ľudí, zahraničných aj domácich a pochopíte, že označenie „orgazmáci“ vás naozaj nemá uraziť (takže žiadne paranoje). Všetko sa raz skončí, ale priateľstvá, ktoré nadviažete, vás môžu sprevádzať celý život. Preto neváhajte a šup na prijímačky!

PS: Aby som nezabudla, nenechajte si od nikoho nahovoriť, že tie vodné bicykle na Vltave sú len pre turistov a patetické teenage páriky (a nezabudnite si víno a poháre)!

Linda Felová (Teória a kritika divadelného umenia, 1. roč. Mgr.)
Erazmus na pražskej DAMU absolvovala v letnom semestri 2013/2014

iniciátor
September - 2020
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com