V každom z nás je kúsok dieťaťa

reaktoronline festivalFestival BABPetra Veltyová

Koľko kultúrnych podujatí ste si už tento rok užili z pohodlia svojho domova? A koľko filmov ste si pozreli? Čo tak nájsť spoločný prienik pre tieto dve sféry?

V posledných mesiacoch môžeme okrem mnohých bolestivých rán pre živú kultúru sledovať aj snahu kreatívnych ľudí o to, aby sa kultúra dostala k ľuďom čo najbližšie a aby zároveň ponúkla únik od reality. Presne takýto dojem vytvoril aj Festival BAB – Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti, ktorý sa tento rok presunul do virtuálneho sveta.  V termíne od 5. do 10. októbra mohol ktokoľvek tento festival sledovať prostredníctvom živého vysielania na webovej stránke festivalbab.sk.

V rámci festivalu každoročne prebieha aj súťaž o najlepší animovaný film. O víťazovi rozhoduje vo viacerých kategóriách medzinárodná odborná porota. Filmy boli rozdelené do ôsmich súťažných pásiem podľa vekovej kategórie, pre ktorú boli určené. Tohto ročníka sa zúčastnilo viac ako 70 filmov pre deti a mládež. Hlavnú cenu – Cenu Viktora Kubalu si tento rok odniesla snímka Šarkan, ktorá citlivo spracovala tému smrti prostredníctvom príbehu chlapčeka a jeho dedka. Okrem toho si ocenenia odniesli aj snímky Jedna strana, druhá strana (Cena UNICEF), bábkový film Dcéra (Cena sv. Vojtecha, alebo aj cena krajín V4), či snímka Leňochod (Cena ECFA). O svojom najobľúbenejšom filme rozhodovala aj detská porota a vďaka nej získal ocenenie aj bábkový film Zvláštny zločin čudáka pána Jaya.

Mimo súťažného pásma si diváci mohli pozrieť aj snímky nesúťažné. Objavili sa tu napríklad nové epizódy obľúbených snímok pre deti Drobci či Websterovci. Vďaka spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave si sledujúci mohli vychutnať aj celovečernú koprodukčnú snímku Loving Vincent, ktorá bola okrem iných ocenení nominovaná aj na Oscara.

Tento festival nám ale neukazuje len to, ako môže kultúra prežiť v online priestore, či aké obrovské množstvo animovaných filmov vzniká blízko našich hraníc. Nesie totiž so sebou ešte ďalšie krásne posolstvo  – v každom z nás žije naše detské ja, ktoré sa vždy rado na chvíľu odtrhne od sveta dospelých a pozrie si rozprávku. Aj vďaka tomuto faktoru má Festival BAB už niekoľkoročnú tradíciu  – nehovoriac o skalných fanúšikoch, ktorí si nenechajú ujsť príležitosť, aby mohli vzhliadnuť nové, umelecky hodnotné animované filmy.

Petra Veltyová, 2.bc. KDŠ

Festival BAB

Organizátor: Bibiana – Medzinárodný dom umenia pre deti

Termín: 5.-10.10.2020

iniciátor
December - 2020
  01 02
03
04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com