Veľrybia pieseň Hvalur-a

riportfestivalhudobnýHvalurDominika Horváthová
Foto: Martina Mičúchová
Foto: Martina Mičúchová
Autor: Lukáš Méri

Festival Hvalur nám priniesol to najlepšie zo súčasnej islandskej hudby

Čo si predstavíte, keď sa povie Island? Mne sa vybaví magické miesto na Zemi, ktoré je označované ako krajina ohňa, ľadu a hudby. Hoci má Island počet obyvateľov nižší ako naše hlavné mesto, nie je to pre nich prekážkou pri tvorbe umenia. Možno aj toto uchvátilo Reginu Ulejovú a Lauru Loviškovú, ktoré kúsok Islandu priniesli aj na Slovensko. Historicky po prvýkrát sa tak na našom území konal islandský hudobný festival, ktorý si mohli návštevníci vychutnať počas dvoch večerov – 24. a 25. októbra 2018 v Ateliéri Babylon v Bratislave.

Festival má názov Hvalur, ktorý v islandskom jazyku označuje veľrybu. Veľrybiu pieseň počuť v hĺbkach oceánu stovky míľ a hoci jej ľudia nerozumejú, učaruje im. Prvý ročník festivalu Hvalur by určite potešil aj najväčšieho fanúšika Islandu, akého sme poznali, Juraja Kušnierika. Ten pred pár rokmi zasadil semiačko hudobnej lásky medzi našimi dvoma krajinami a ono v októbri v Bratislave rozkvitlo do krásy. Práve premietanie dokumentárneho filmu Reykjavík Revisited od Juraja Kušnierika a Juraja Kováčika odštartovalo v utorok podvečer islandský festival v priestoroch kníhkupectva Artforum na Kozej ulici v Bratislave.

Prvý deň festivalu patril Mágnúsovi Jóhannovi, Sólveig Matthildur zo skupiny Kӕlan Mikla a kapele CeaseTone. Festival Hvalur otvoril najmladší účastník Mágnús Jóhann, ktorý je najnovším objavom na islandskej hudobnej scéne. Je to skladateľ a hudobník, ktorého hudba je zmeskou moderny, klasiky a elektroniky. Na jeho koncerte som sa nechala unášať príjemnými tónmi. Ako ďalšia vystupovala temná dáma Sólveig Matthildur zo skupiny Kӕlan Mikla, miešajúca punk, slam poetry a špecifický zvuk syntetizátora. Jej vystúpenie bolo veľmi zvláštne, zimomriavky som mala po celom tele. Nedokázala som z nej spustiť zrak. Vrcholom večera bol koncert indietronickej kapely Hafsteinna ƥráinssona – CeaseTone, ktorý bol nezabudnuteľný. Asi preto ich hudobní kritici označujú ako ďalšiu islandskú exportnú kapelu.

Počas druhého dňa festivalu sme sa mohli prísť pozrieť na moderovanú diskusiu s islandskými hudobníkmi na tému "Ako sa presadiť v celosvetovom meradle a zostať originálny", ktorá sa konala na Obchodnej ulici vo FoxFord-e. Diskusiu moderoval Oliver Rehák a pozvaní hostia boli členovia z kapiel Sykur, CeaseTone a muzikanti Sunna Friđjóns a Árni ƥór Sörensen. Bolo to veľmi milé stretnutie, počas ktorého ste si mohli všimnúť, že Islanďania sú pozitívne naladené bytosti, rozdávajúce úsmevy na tvárach. Jediným sklamaním bol mňa preklad, ktorý sa často vôbec nezhodoval s tým, čo v skutočnosti hudobníci povedali.

Po diskusií nasledoval ďalší večer plný hudby. Ako prvá vystupovala Sunna Friđjóns, ktorej piesne boli veľmi jemné, no zároveň ich dopĺňali silné vokály, čo vytváralo až mrazivý nádych neskutočna. Po vystúpení Sunny nasledovala dvojica hudobníkov s názvom Hugar, ktorí svoju hudbu obohatili aj vizuálnymi efektami. Najznámejšia elektronická kapela Islandu, ktorá nesie názov Sykur, bola perfektným zakončením celého festivalu. Členovia zo Sykur-u roztancovali všetkých v publiku.

Festival Hvalur bol pre mňa hudobne excelentný, vizuálne magický a dramaturgicky zvládnutý. Jediná škoda bola tá, že trval len dva dni. Viem si prestaviť, že by som trávila s Hvalurom každý večer. Ďakujem organizátorkám festivalu, že nám kúsok z Islandu priniesli na Slovensko!  

Dominika Horváthová, 1. bc KDŠ

         

iniciátor
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27
28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com