Ako sme blúdili alebo Divadelná Nitra 2018

anketaDivadelná Nitra 2018Veronika Žigmundová
Adam Nagy
Petra Veltyová
Tamara Vajdíková

V dňoch 28. septembra až 3. októbra sa v Nitre konal 27. ročník medzinárodného divadelného festivalu s názvom Divadelná Nitra 2018. Organizátori pripravili pre návštevníkov nielen zaujímavé predstavenia, ale aj možnosť vnímať ich do hĺbky vďaka diskusiám s tvorcami a protagonistami. Festival bol rozmanitý z hľadiska žánrov a rovnako aj druhov umenia. Na javiskách diváci mohli vidieť činoherné predstavenia, ale napríklad aj drámu s prvkami doku, fyzické divadlo, tanec, bábkové divadlo či nový cirkus. Zaujímavými pre divákov boli aj performancie pre jediného diváka ale i predstavenie odohrané bez jediného herca.

Divadelnej Nitry sa zúčastnilo aj mnoho študentov a pedagógov Divadelnej fakulty VŠMU. Na to, aký názor majú na festival, čo im dal, prípadne naopak, čo od neho očakávali, sme sa opýtali priamo troch jeho priamych účastníkov, prvákov Katedry divadelných štúdií, Tamary Vajdíkovej, Adama Nagya a Petry Veltyovej.

Zúčastnili ste sa medzinárodného festivalu  Divadelná Nitra prvýkrát, alebo ste absolvovali  aj predchádzajúce ročníky festivalu?

„Na Divadelnej Nitre som tento rok bola ako priamy účastník už po štvrtý raz. Tri roky som sa ho zúčastňovala ako dobrovoľníčka a teraz, štvrtý rok, som si vybrala workshop pre študentov našej školy Ako na divadlo. Na festivale ma zaujalo práve to dobrovoľníctvo. Ako mladý divadelný nadšenec som hľadala možnosti, ako sa čo najviac divadlu priblížiť a práve tu mi to bolo umožnené.“ (Tamara Vajdíková)

„Na festivale Divadelná Nitra som bol prvýkrát. Bola to pre mňa novinka, ľutujem len to, že som bol iba na jednom predstavení. Festival ma zaujal hlavne tým, že má dlhodobú tradíciu a  to pre mňa symbolizuje kvalitu, ktorú som aj dostal.“ (Adam Nagy)

„Divadelnej Nitry som sa zúčastnila prvýkrát a bolo to pre mňa veľké dobrodružstvo. Vidieť hlavne to široké spektrum ľudí, ktorí chcú nielen ísť raz za čas na predstavenie, ale absolvovať celý týždeň naplnený divadlom. Taktiež bola pre mňa lákadlom určite aj tohtoročná téma, ktorá ponúkala ľuďom obrovské rozpätie tém, ktorých sa celý festival dotýkal.“ (Petra Veltyová)

Aké predstavenie ste na festivale videli a ako na vás zapôsobil tento výber?

„Keďže som bola účastníčkou projektu Ako na divadlo, zúčastnila som sa na takmer všetkých predstaveniach. Tento rok festival ponúkol široké spektrum rôznorodých inscenácií, ktoré posúvali hranice divadelnosti. Z tohtoročného programu ma asi najviac zaujalo predstavenie slovenskej inscenácie Štátneho divadla Košice, Znovuzjednotenie Kóreí, ktoré zaujímavým spôsobom zobrazuje rôzne vzťahy medzi partnermi. Zo zahraničného programu ma najviac zaujala inscenácia Maďarský agát, ktorá humorným a satirickým spôsobom podala divákovi správu o súčasnej maďarskej politike a reagovala tak na vážne témy v Maďarsku.“ (Tamara Vajdíková)

„Na základe recenzií, pozitívnych ohlasov a odporúčaní som si vybral predstavenie Ľudia, miesta a veci pod režisérskou taktovkou Mariána Amslera.“ (Adam Nagy)

„Videla som predstavenie Batacchio v prevedení Cirk La Putyka z Prahy. Bol to pre mňa naozaj zážitok. Prevedenie bolo obohacujúce aj pre menej náročného diváka a hlavne prinieslo smiech, čo je pre mňa na divadle tá najkrajšia vec! Hoci mi v kontexte divadla chýbalo nejaké jednotné prepojenie jednotlivých obrazov, vôbec to neovplyvnilo celkový dojem. Toto predstavenie som si zvolila, pretože som túžila vidieť prácu tohto súboru naživo, keďže zatiaľ som len čo-to počula a k niečomu som sa dostala na internete. A osobne môžem povedať, že to stálo za to.“ (Petra Veltyová)

Aký bol váš najsilnejší zážitok z festivalu?

„Festival mi už každoročne dáva najmä nových priateľov a známych, ktorých si vytváram medzi dobrovoľníkmi. Atmosféra medzi nimi je totiž každý rok jedinečná a nezabudnuteľná. Každý rok tam zažívam najkrajšie chvíle v roku. Okrem spoznávania nových ľudí totiž úplne zvnútra spoznávam aj nitrianske divadlo, ktoré zrejme navždy ostane mojou srdcovkou. A môj najväčší zážitok z festivalu? Rozhodne pálenka zadarmo počas predstavenia! (smiech).“ (Tamara Vajdíková)

„Taký najsilnejší je určite zážitok z predstavenia ako takého. Konečne po dlhšej dobe som odišiel z divadla plný eufórie a dodnes spomínam na ten pocit a silu predstavenia. A taký druhý veselší zážitok, keď mňa a ďalších troch spolužiakov nezobral posledný autobus z Nitry a uviazli sme tam. Nezabudnuteľné! Ale dobrí ľudia sa našli a prišli pre nás.“ (Adam Nagy)

„Možno to tak nesúvisí s festivalom, ale jeden z najväčších zážitkov bolo najprv dostať sa zo stanice priamo k budove divadla bez akéhokoľvek navigátora a následná spiatočná cesta, ktorú sme takmer nestihli a skoro si polámali nohy. Na to sa bude dobre spomínať. Ale z celkového dojmu festivalu na mňa určite zapôsobila tá priateľská atmosféra. Každý s každým diskutoval o rôznych aktivitách a predstaveniach, ktoré Nitra ponúkala a celkovo bolo vidieť, že ľudia majú záujem o divadlo ako také.“ (Petra Veltyová)

Aké sú odkazy od nás pre vás ?

„Tým, čo festival tento rok nestihli, chcem rozhodne odkázať iba jedno. Ak ste ešte neskúšali dobrovoľníctvo na Divadelnej Nitre, je načase to skúsiť. Práca je síce fyzicky aj psychicky vyčerpávajúca a je zadarmo, no skúsenosti a známosti, ktoré vám to dá, sú na nezaplatenie!“ (Tamara Vajdíková)

„Určite choďte a užite si to. Stojí to za to, napriek tomu, že tam možno uviazneš.“ (Adam Nagy)

„Určite odporúčam ľudom navštíviť festivaly, či už Nitru, alebo akýkoľvek iný. A hlavne odporúčam prejsť si všetko, čo program ponúka, aby ste neskôr neľutovali, že ste niečo nestihli!“ (Petra Veltyová)

Tohtoročná Divadelná Nitra je už za nami a prichádza čas prípravy toho nasledujúceho ročníka. Verím, že dopadne aspoň tak úspešne ako ten tohtoročný ak nie aj lepšie. Dúfam, že sa nás tam zíde z Divadelnej fakulty ešte viac a budeme mať možnosť zúčastniť sa tentokrát celého festivalového týždňa aj my, čo sme to tento rok celé nestihli, aby sme mali komplexnejší pohľad na rôznorodosť inscenácií z festivalu. A hádam sa budúci rok v tej Nitre zase nestratíme ☺

spracovala Veronika Žigmundová, 1. bc KDŠ

 

 

iniciátor
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27
28
29  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com