Historické dosky 2018

anketaDosky 2018Tatiana Kubáňová
Foto: Ctibor Bachratý
Foto: Ctibor Bachratý
Foto: Ctibor Bachratý

Za sebou máme ďalší krásny divadelný večer! A to napriek tomu, že v nedeľu 7. októbra sa v Historickej budove Slovenského národného divadla nekonalo predstavenie, opona bola odostretá a tvorcovia divadelných inscenácií sedeli v hľadisku. Každý z nás netrpezlivo očakával, kto si tento rok odnesie ocenenie. Tohtoročné Dosky 2018 boli výnimočné – historické, pretože sme si pripomínali 100. výročie založenia Československa, a týmto večerom sme len potvrdili naše neustále pretrvávajúce priateľstvo. Desiatky divadelných kritikov, teoretikov, ale aj novinárov a publicistov hlasovali za víťazov, ktorí sú zverejnení na stránke venovanej ankete (https://www.cenydosky.sk/sk).

Celá udalosť bola dômyselná a kultúrne bohatá. Večerom nás sprevádzali moderátori Lucia Siposová a Juraj Rašla. V rámci večera vystúpili aj operní speváci, ktorí svojimi áriami potešili nejedného nadšenca tohto umenia. Aj v tomto roku boli uvedené krátke audiovizuálne zostrihy, tentokrát nielen so slovenskými, ale aj s českými hercami, ktorí odpovedali na otázky a spomínali na spoluprácu so svojimi kolegami, Česi na Slovákov a Slováci na Čechov.

Na dojmy z podujatia sme sa po slávnostnom ceremoniáli opýtali troch študentiek a položili sme im tri otázky:

Ako si spokojná/spokojný s tohtoročnými Doskami?

Čo ťa zaujalo a naopak, čo ťa sklamalo?

Vyhral aj tvoj favorit?

Dominika Horváthová (1. bc KDŠ)

Tohtoročný 23. ročník odovzdávania cien Dosky prebiehal v Historickej budove Slovenského národného divadla, a myslím si, že takáto významná divadelná udalosť skvelo zapadla práve do historickej divadelnej budovy. Osobne nemôžem povedať, že by ma niečo sklamalo. Myslím si, že celkový ceremoniál bol dobre zvládnutý. Jeden môj favorit vyhral, iný nie, ale nie je to len o mne a myslím si, že všetci nominovaní si zaslúžili byť v ankete.

Tamara Vajdíková (1. bc KDŠ)

Tohtoročných Dosiek som sa prvýkrát zúčastnila naživo a bol to pre mňa zaujímavý zážitok. To, že sa program odohrával v Historickej budove SND, mu dodalo zaujímavú atmosféru. Téma československého storočia bola veľmi pekne zakomponovaná do celého diania.Zaujalo ma tiež špeciálne ocenenie, ktoré bolo vytvorené zo stoličky oblepenej výrokmi oceneného.

Mojou jasnou favoritkou bola už od vyhlásenia nominácií Barbora Andrešičová v kategórii najlepší ženský herecký výkon, ktorá to nakoniec aj vyhrala, takže som s výsledkami nadmieru spokojná.

Katarína Šupejová (1. bc STU-architektúra)

Ako radový divák a tiež nadšenec divadelného umenia by som sa tiež rada vyjadrila k výsledkom tohtoročného odovzdávania Ceny Dosky. Niekedy si môžeme položiť otázku, či je dôležité uskutočňovať slávnosti, na ktorých niekoho oceňujeme. Odpoveď by mala byť jednoznačná: áno. Umelca a človeka ako takého môže daný fakt posúvať ďalej a to, že ho vyberajú odborníci, hovorí samo za seba.

Môj favorit nevyhral, ale verím mu a pevne držím palce do ďalšej sezóny.

Čo sa týka celkového dojmu z organizácie tohto podujatia, bolo to na vysokej úrovni a zaujal ma aj motív vzniku Československa, v duchu ktorého sa niesol celý večer.

  

spracovala Tatiana Kubáňová, 1. bc KDŠ

iniciátor
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27
28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com