Ísť či neísť na Erasmus?

anketa

Uvažujete prihlásiť sa na Erasmus a váhate, ktorú partnerskú školu si vybrať? Možno práve táto anketa s niektorými účastníkmi Erasmu na pražskej DAMU Vám rozhodovanie uľahčí.

1. Z akej školy ste prišli na Erasmus?

Kevin: Ja nie som z Erasmu...
Oriane:
Ja som prišla z Univerzity Michel de Montaigne v Bordeaux.
Leila:
Ja som z Rose Bruford.
Finley:
Aj ja som z Rose Bruford College of Theatre and Performance v Londýne.
Ifigenia:
Peloponézska univerzita, Katedra divadelných štúdií.

2. Prečo ste si na študijnú stáž  vybrali práve DAMU?

Kevin: Kvôli bábkovej tvorbe a pretože používajú angličtinu.
Oriane:
Pretože DAMU je na mojej škole veľmi známa, okrem iného aj pre kreatívne možnosti a možnosť vytvoriť a exportovať svoj vlastný projekt.
Leila:
Aj ja som si DAMU vybrala najmä kvôli bábkarskej tvorbe, rovnako ako pre variabilitu a väčší výber predmetov.
Finlay:
Ja som si ju vybral pre lokalitu, reputáciu a širokú škálu možností, zameraných na vaše schopnosti, z ktorých je možné si vybrať. A tiež sa mi veľmi páčila predstava, že si môžem sám zostaviť svoj rozvrh.
Ifigenia:
Ja preto, že po prieskume na internete a rozhovoroch so študentmi, ktorí tu na Erasme už boli som zistila, že sú tu na Katedre scénografie a kostýmovej tvorby na vysokej úrovni. Tak som prišla, aby som nabrala viac skúseností.

3. Je DAMU na vašich školách známa?

Kevin: V mojom rodnom meste (Macau) nie.
Oriane:
Veľmi, veľmi, veľmi. Na našej katedre máme len päť  možných partnerských škôl, takže všetky sú veľmi známe. Ale či to platí pre celú univerzitu, to si nie som istá. Okrem toho moja školiteľka, keď bola mladá, strávila na DAMU šesť rokov a dnes je jednou z najslávnejších scénografiek vo Francúzsku (Gilone Brun, pozn. red.). Nanešťastie tento rok sa zrušila zmluva s mojou školou, takže odteraz nebude možné z Bordeaux ísť na Erasmus na DAMU.
Leila:
Na našej škole nie je DAMU veľmi známa, len v rámci nášho odboru.
Finlay:
Asi tak...Na našej katedre je známa, ale ostatné odbory nemajú možnosť ísť na Erasmus, takže študenti ju zrejme nepoznajú (keďže je to pre nich vcelku irelevantné). Ale medzi pracovníkmi zrejme je.

4. Aké myslíte, že sú zásadné rozdiely medzi vašimi školami a DAMU?

Kevin: No medzi DAMU a umeleckou školou v Macau najmä v tom, že nemáme možnosť akademického titulu v rámci umeleckej školy.
Oriane:
Moja univerzita je naozaj omnoho viac teoretická, skúšame, len keď tvoríme niečo konkrétne. A na DAMU pripisovali väčšiu dôležitosť praktickému učeniu techniky (tanec, herectvo....). Keď vytvoríte projekt na mojej škole, neexistuje rozdiel medzi ľuďmi, každý je všetko - na rozdiel od toho, na DAMU sme pracovali rozdelení do funkcií, akoby tam bol scénograf, režisér, herec a tak ďalej.
Leila:
DAMU je oveľa uvoľnenejšie v porovnaní s našou školou, najmä čo sa časovej presnosti týka - každý vždy mešká, odchádza skôr... U nás je to brané ako mimoriadne neprofesionálne a obvykle sme tvrdo vykázaní preč, ak meškáme.
Finlay:
A náš rozvrh je dopredu daný a my s ním nemôžeme nič spraviť, DAMU je flexibilnejšia pri výbere a menej striktná v rámci meškania, účasti a prístupu na hodinách.
Ifigenia:
Moja univerzita nás učí všeobecne o divadle, ale DAMU je viac špecializované (v mojom prípade) na scénografiu a kostýmovú tvorbu.

5. Aké výhody a nevýhody obnáša Erasmus v Prahe?

Kevin: Výhody: naozaj skvelá skúsenosť. Nevýhoda: je to drahá skúsenosť.
Oriane:
Výhody: Praha, ďalší ľudia na Erasme a kontakty, ktoré si môžete vytvoriť do budúcnosti. Technická úroveň DAMU, možnosť skúsiť úplne všetko a vybrať si predmety, cestovanie z Prahy je vážne lacné (vlastne všetko je lacnejšie). Tiež je skvelé mať vlastnú miestnosť a ateliér, čokoládový koláč v Disk café je nadpozemský, rovnako aj ich gauč (a samozrejme ty, moja drahá :).
Nevýhody: niektorí českí ľudia na škole, pozornosť, ktorú nám (ne)venujú niektorí pedagógovia, jedlo, žiadne more, DAMU len so štyrmi ľuďmi z Erasmu (to bolo v zimnom semestri). Tiež fakt, že tento rok sme v skutočnosti nemohli robiť vlastný projekt od začiatku s ďalšími „erazmákmi“, lebo systém spolupráce s režisérom a scénografom bol čudný a zastavil sa niekde v 90. rokoch. Čudní českí ľudia na uliciach a skutočnosť, že nemôžeme veľmi rozvíjať svoju kreativitu, keďže sa sústredíme najmä na pohybovú techniku.
Leila: Výhody: nádherné mesto, stretla som pár úžasných ľudí a priateľov na celý život. Naučila som sa veľa sama o sebe po osobnej i profesionálnej stránke.
Nevýhody: byť ďaleko od všetkých priateľov a žiť obklopená len troma ľuďmi z domova bolo extrémne náročné. Miestami bola ťaživá aj jazyková bariéra a tak som sa miestami cítila mierne izolovaná.
Finlay:
Výhody: lacný život, fascinujúce historické mesto, blízkosť k ďalším krajinám a veľmi medzinárodná atmosféra.
Nevýhody: jazyková bariéra, Česi niekedy mávajú s angličtinou problémy a češtinu je nemožné zvládnuť!! :D
Ifigenia:
Erasmus v Prahe je skúsenosť a zážitok! Stretnete najskvelejších ľudí, veľa sa naučíte a máte k dispozícii mnoho zaujímavých aktivít.

6.Odporučili by ste DAMU aj iným študentom?

Kevin: Ó áno.
Oriane:
Áno, pretože stále je to naozaj dobrá skúsenosť a škola má na prax výborných pedagógov. Je skvelé mať možnosť stretnúť  ľudí z celého sveta. Ale odporúčala by som vybaviť si Erasmus na celý rok, nie len na semester, lebo ak chcete s ostatnými vytvoriť niečo dobré, budete potrebovať aspoň rok.
Leila:
DAMU by som odporučila na sto percent.
Finlay:
Áno, odporučil.
Ifigenia:
Absolútne!

7. Tak mi ešte povedzte krátke vyhlásenie o vašom Erasme, DAMU alebo Prahe.

Kevin: Milí ľudia, ale administratívny systém má čo zlepšovať.
Oriane:
Praha a DAMU môžu byť sklamaním, keďže sú naozaj známe a vy veľa očakávate. Ale keď odídete, život je odrazu nudný.
Leila:
Kým je človek dosť silný na to, aby vedel čo chce vedieť, čo sa chce naučiť, má priam povinnosť užiť si slobodu, ktorú mu tu dávajú.
Finlay:
DAMU je skvelé miesto na zoznámenie sa s ľuďmi, na prevzatie kontroly nad vlastným učením a nájdenie akejsi vlastnej motivácie. Nikto vám nič nedá na striebornom podnose a musíte sa aktívne zapojiť, ak sa niekam chcete dostať. Bol to tu jeden z najlepších zážitkov v živote a odporučil by som to všetkým.
Ifigenia:
MILUJEM DAMU, MILUJEM PRAHU!
Alenka:
Praha je krásna, DAMU zážitok na nezaplatenie, všetkým odporúčam, a to som už zažila kadečo. Vaša Alenka z ríše divov.

Za odpovede všetkým zúčastneným ďakuje Linda Felová.

iniciátor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 25 26 27 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com