Knihy okolo nás

rozhovormesiac knihyRastislav SmutnýDominika Tekelová
burza kníh v Bratislave (foto M. Peiger/SITA)

Rastislav Smutný je obrovský milovník, zberateľ, odborník a reštaurátor kníh. Vlastní ich viac ako 4000 a okrem toho sa podieľa na projektoch knižnej osvety a organizuje burzy. Knihám sa venuje od detstva, no prvé zbierky si začal vytvárať asi viac ako pred 20 rokmi. Prevažne sa venuje slovenským dielam, ale zaujíma sa i o svetovú literatúru.

Myslíte si, že sa čitatelia menia podľa toho, čo im knižný trh ponúka, alebo sa trh prispôsobuje tomu, čo chcú ľudia čítať?

Súčasný slovenský knižný trh sa len máličko (ak vôbec) prispôsobuje svojou ponukou tomu, čo  chcú ľudia čítať. V ponuke sú najmä knižky na „rýchlu spotrebu“, čo je do istej miery odrazom našej dynamickej doby. Takisto vplyv trhu na čitateľský vkus sa podľa mňa často preceňuje. Netvrdím, že vydavateľstvá nenesú svoj podiel zodpovednosti za súčasný stav knižnej ponuky, ale očakávať, že sa vplyvom osvety a zvýšením kvality titulov zmenia čitateľské návyky a preferencie, je utópia. Skôr by to mohlo priniesť úbytok čitateľov. Otázka, ktorú si kladiem je, čo vlastne ľudia chcú čítať.

Viem, že sa podieľate i na osvete. Aký máte názor na to, či a čo konkrétne Vaša snaha čitateľom prináša?

Môžem smelo vyhlásiť, že osveta (na ktorej sa okrem mňa podieľa hneď niekoľko amatérskych knihomilov) priniesla, a neustále prináša, ovocie. Zistili sme, že počet ľudí, ktorí majú radi knižky, je stále vysoký. Podarilo sa nám ich pomocou moderných komunikačných technológií (sic!) združiť do záujmových skupín, organizovať s nimi pravidelné stretnutia (burzy), poskytovať im informácie, ktorými suplujeme nečinnosť štátnych inštitúcií (zberateľské zoznamy a pod.). Skrátka, prebudili sme novú vlnu záujmu o „staré“ knižky!

Sú podľa Vás dnešné knihy drahé? A aká je ich kvalita? Na mysli mám kvalitu obsahovú i kvalitu knižky ako papierového produktu s ilustráciami.

Áno, väčšina súčasných knižiek je skutočne drahá. Dôvodom sú vysoké marže, na ktoré si nárokuje celý reťazec obchodníkov (vydavateľstvá, distribútori, kníhkupectvá) – v dôsledku toho tu máme nové vydania starých klasík (bez ilustrácií a väčšinou s pôvodným prekladom) za vyslovene premrštené ceny. Vojna a mier za 40€… Kto si to kúpi? No a tu prichádza na pomoc antikvárny trh.

Čo sa týka kvality,  našťastie sa stále objavujú tak obsahovo, ako aj spracovaním, nadpriemerné knižné tituly. Sú síce v silnej defenzíve voči „mainstreamu“, ale tak to asi aj vždy bolo.

Podľa čoho si vyberáte knihy Vy? Aká dôležitá je pre Váš výber reklama a odporúčanie tých, ktorí knihu už čítali?

Reklama má pri nákupe knižiek na mňa minimálny, respektíve žiadny vplyv. Naopak, odporúčania iných môžu (ale aj nemusia) rozhodujúcou mierou prispieť k tomu, či si ten-ktorý titul kúpim. Tu si len dovoľujem upozorniť na všetky tie PR hodnotenia a odporúčania, ktorými sa internet hemží, a ktorých jedinou úlohou je presvedčiť vás, že bez danej knižky hádam ani nemôžete žiť. Ja osobne mám pocit, že si knižky nevyberám, ale že si knižky vyberajú mňa. Jeden príbeh, prípadne autor, ma privedie k ďalšiemu atď.

Myslíte, že naša súčasná literatúra je rovnako kvalitná alebo nekvalitná v porovnaní so zahraničnými dielami?

Hm… Na toto sa odpovedá veľmi ťažko. S istotou viem povedať, že sa na Slovensku narodilo niekoľko skutočne svetových autorov (a knižiek) – v pomere k počtu obyvateľov možno aj nadpriemerne veľa. Kvalitatívna literárna kapacita každého národa je podľa mňa konštantná a s nejakými menšími/väčšími odchýlkami to takto vo svete už po stáročia funguje. Knižný trh na celom svete bojuje skôr s opačným problémom – ako zastaviť neustále rastúci počet ľudí, ktorí píšu, a nemali by. :)

za rozhovor ďakuje Dominika Tekelová,

2. bc, KDŠ

iniciátor
December - 2019
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com