Koronátor XII.

koronátoronline výčbadivadloonlineVeronika TrokšiarováTara RužbašánováDenis Farkaš

Koronátor študentský

Veronika Trokšiarová, KBT

Z Bratislavy som odišla domov, do Kremnice. Od povinnej karantény som si hneď zo začiatku sľubovala veľmi veľa. Takže môj deň vyzerá napríklad takto:

Po výdatnom spánku ráno vstanem, dám si zdravé raňajky, zacvičím si, splním si povinnosti do školy, či práce, ak mám voľnejší deň zoberiem psa a idem sa prejsť do lesa. V Kremnici máme všade navôkol krásnu prírodu. Dni sú vďaka voľnému času veľmi produktívne, takže si spisujem nové nápady alebo čítam knihy, ktoré som predtým nemala čas prečítať. Teraz mám čas na veľa vecí.

Alebo... ak by som mala byť úprimná, tak skôr môj deň vyzerá asi takto:

Ráno ma zobudí mravčanie. Jedna z mojich mačiek vydáva špeciálne piskľavý vysoký tón, ktorý sa vám zaryje do uší, aj keby ste mali hlavu pod tromi vankúšmi. Pravdepodobne chce jesť alebo ísť von. Ak sa niekde na internetoch hovorí o diabolskej stránke mačiek, tak tá moja (Presley) musí byť démon špeciálne cvičený na spríjemňovanie rána svojho majiteľa ľúbezným hláskom. A keď hovorím o ráne, nemyslím tým ráno 8:00, 9:00 alebo 10:00. Ale 6:00 a skôr. Čím skôr, tým lepšie. A potom je tu kocúr (Elvis), ktorý doplní mačaciu serenádu svojím o pol tónu nižším hláskom a ranný dvojhlas sa rozozvučí po celom dome. (Niekedy si hovorím, že sme ich asi nemali nazvať po speváckej hviezde.) Zvyšok dňa je prostý. Vynechám cvičenie a zdravé raňajky (z raňajok iba to „zdravé“) a za deň stihnem len to, čo je nutné. Pár povinností alebo prechádzka so psom v lese. Netreba to však preháňať. Jedna, nanajvýš dve-tri činnosti do dňa. Pretože aby zvierat v našej domácnosti nebolo málo, zaobstarala som si prokrastinosaura. A tak som niekedy nespravila vôbec nič, ani to čo je nutné. Zbohom produktívny deň, zbohom všetko, čo som v mojich romantických predstavách chcela stihnúť. Starostlivosť o toto domáce zviera je práca aj na celé dni.

Ak chcete prežiť karanténu, hlavne si neadoptujte prokrastinosaura. Vlastne to prežijete aj keby ste si ho adoptovali. Ale potom si spočítate, čo ste mali, chceli urobiť, a neurobili, a to vás zabije. A keď budete mŕtvi, tak to tú karanténu určite neprežijete.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

Tara Ružbašánová, KBT

Ako prežívaš karanténu?

Píšem diplomovku: prepisujem, opravujem, mažem. Ani nevnímam, že je karanténa, možno až po 25. máji. Lenže potom príde čas intenzívneho učenia sa na štátnice...

Ako prežiť karanténu?

Mať plnú chladničku, čítať, cvičiť, neinvazívne byť v spojení s prírodou, učiť sa, pozerať HBO, TVORIŤ a byť láskyplnou bytosťou.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Katastrofa! Domáci dedinský internet ide „rýchlosťou svetla"...

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr, KDŠ

 

Koronátor doktorandský

Mgr. art. Denis Farkaš, KDM

Ako prežívaš karanténu?

Priznám sa, že mne karanténa celkom ubieha. Mám dokonca pocit, že mám viac práce, než za normálnych okolností. Ono je to predovšetkým spôsobené tým, že sa blíži termín odovzdania mojej dizertačnej práce, ale aj tým, že sa venujeme online vyučovaniu pre našich študentov. Na Katedre manažmentu sa snažíme o to, aby sme len nezasielali úlohy a zadania cez internet, ale aby sme sa so študentami spojili, diskutovali a odovzdali aspoň takouto formou to, čo by sme s nimi mali za normálnych okolností prejsť. Do toho sa pridáva hodnotenie seminárnych a záverečných prác, prijímacie skúšky, štátnice a množstvo iných povinností súvisiacich s fungovaním katedry. A samozrejme, nesmieme zabudnúť na to, že tento rok v júni sa mal uskutočniť jeden z najväčších projektov Divadelnej fakulty, festival Istropolitana Projekt, na ktorého prípravách sme celý rok všetci usilovne pracovali. Napriek jeho preloženiu sa momentálne venujeme plánovaniu ďalších aktivít a spracovaniu doterajších príprav tak, aby sme ho v náhradnom termíne dokázali bez problémov spustiť.

Ako prežiť karanténu?

Ja osobne chodievam do prírody. Mám tú výhodu, že žijem na vidieku, a preto nemám ďaleko do lesa. Navyše mám možnosť so sebou brávať aj psa, čo je vždy veľká zábava. Okrem toho si chodievam zabehať a zacvičiť, pretože cítim, že mi fyzická aktivita po celom dni pri počítači chýba. Určite je teraz vhodný priestor na dokončenie množstva vecí, ktoré sme pre nedostatok času odkladali. Umelci sa dokázali ohromným spôsobom „prispôsobiť“ súčasnej situácii, a tak máme dočasnú príležitosť napozerať si inscenácie, ktoré sme si nestihli pozrieť. Múzeá, galérie, knižnice – to všetko máme k dispozícii online. Je však pravda, a pri scénickom umení obzvlášť, že to nie je úplne ono.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Je to celkom praktické. To, že nemusím vstať skoro ráno a cestovať 40km do Bratislavy a späť mi pomáha ušetriť kopec času. Na druhú stranu je to aj obmedzujúce, pretože tá aktivita na vyučovaní nie je taká, ako pri osobnom kontakte. Veľmi oceňujem, že Divadelná fakulta prešla na platformu MS Teams a dokázala sa pomerne rýchlo prispôsobiť súčasnej situácii. Pevne verím, že budeme schopní využívať tieto možnosti aj do budúcna a v prípade, že nastane podobná situácia ako teraz, tak budeme pripravení.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

iniciátor
Marec - 2022
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com