Koronátor XIII.

koronátoronline výčbadivadloonlineZuzana BilskáAndrea BacigálováBarbora Kneblová

Koronátor študentský

Zuzana Bilská, KDM

Karanténu prežívam ťažko. Chýba mi divadlo, ale hlavne ľudia okolo divadla, spoločná káva, pivo či obed. Návod na to, ako ju prežiť, nemám. Mne samej by sa hodil, napríklad na to, ako spomaliť čas, ktorý mi v karanténe letí ešte viac ako normálne. Online vyučovanie je fajn pri teoretických predmetoch, no chýba mi reálny kontakt, diskusia a prax. No už sme vo štvrtej fáze, tak dúfam, že celé toto šialenstvo bude rýchlo za nami a Svoradova a okolie začne žiť klasickým umelecko-študentským životom.

Za odpoveď ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

Koronátor študentský

Andrea Bacigálová, KDM

Ako prežívaš karanténu?

Karanténu prežívam celkom dobre, užívam si čas pre seba a doma robím veci, ktoré som už dávno odkladala. Veľmi ma však prekvapilo, ako rýchlo mi letí čas.

Ako prežiť karanténu?

Asi je dobré nebrať to ako nejaký trest, ale ako dar. Spraviť si čas pre seba, nájsť si nejaký nový koníček alebo si konečne upratať v skrini. Hlavné pre mňa je, aby sa človek necítil previnilo pri nejakej tej prokrastinácii, samozrejme, v primeranom množstve.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Online vyučovanie mi nevadí, naši pedagógovia to zvládajú podľa mňa veľmi dobre. Jediné, čo sa mi nepáči, je môj boj s časom. So všetkým teraz meškám.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

 

Koronátor študentský

Barbora Kneblová, KDM

Ako prežívaš karanténu?

Karanténu prežívam teraz už celkom dobre. Zo začiatku to boli veľké stresy, strach o rodinných príslušníkov a celkovo blízkych ľudí. No teraz už je to fajn. Čítam knihy, ktoré som stále odkladala na neskôr a venujem sa písaniu diplomovej práce. A čo sa ťažko priznáva – sledovaniu seriálov (v angličtine na to existuje veľmi trefný výraz: binge-watching ). V rámci môjho diplomového projektu som začala tvoriť vlastný blog na webe Denníka N, ktorý sa venuje ekologickejšej a udržateľnejšej kultúre a umeniu. Momentálne sú tam rozhovory s filmármi, no budú pribúdať aj ďalšie rozhovory a články, ktoré sa budú venovať iným formám umenia. S týmto som začala vďaka karanténe a budem v tom určite pokračovať aj po ukončení štúdia. Online ponuka podujatí je teraz naozaj enormná, a tak si občas vyberám tie, ktoré by som osobne asi nenavštívila. Napríklad Národné divadlo Veľkej Británie každý štvrtok pridáva na svoj účet na Youtube nové predstavenie. Asi prvýkrát v živote sa stalo výhodou, že som introvert, a tak mi izolácia veľmi neprekáža. Našťastie žijeme v dobe, kedy má už takmer každý internet a smartfón. Môžeme sa počuť a vidieť, aj keď sme stovky či tisícky kilometrov od seba.

Ako prežiť karanténu?

Hlavne si treba uvedomiť, že z tejto situácie chcem vyjsť v prvom rade živá – nie s vyrysovanými svalmi, odbehnutými 100 km, s prečítanými 1000 knihami a pod. Samozrejme, môžeme, no nemusíme… Uvedomujme si ten rozdiel a netlačme sa zbytočne do činností, z ktorých sme iba viac frustrovaní. Nebuďme príliš prísni. Ani na seba, ani na ostatných. Toto sú časy, ktoré v ľuďoch vyvolávajú dosť veľa nepríjemných pocitov. Skúsme byť trochu viac tolerantní a trpezlivejší. Tipov a trikov, ako si uľahčiť karanténu, je plný internet, plná tlač, televízia aj rádiá. Myslím, že s ničím novým neprídem. A nakoniec každému môže pomáhať niečo iné. Možno toto je to obdobie, kedy si ľudia môžu sami uvedomiť, čo k svojej spokojnosti potrebujú. Môžeme si vyskúšať rôzne z rád na vlastnej koži a môžeme si ponechať v živote tie činnosti, ktoré nám naozaj pomáhajú, prípadne každý môže prísť na niečo, čo funguje len jemu. Treba skúšať. Ja potrebujem hlavne knihy, prírodu a dobrú kávu. Je skvelé, ak niekto vie byť teraz produktívny, dokonca viac produktívny, než pred vypuknutím pandémie. No každému, komu sa nedarí byť produktívny, by som chcela odkázať, že je to v poriadku. Každý človek je iný a každý sa vyrovnáva s touto situáciou po svojom.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Páči sa mi, že pedagógovia reagovali na zmeny pomerne rýchlo a každý z nich si našiel svoj spôsob, ako prispôsobiť vyučovanie online forme. Obdivujem každého, kto sa v domácom prostredí dokáže plnohodnotne venovať škole/práci a vydrží odolávať všetkým podnetom, čo má okolo seba. Ale každopádne to mám jednoduchšie ako študenti bakalárskeho stupňa. Pri počtoch predmetov, ktoré musia absolvovať, to musí byť naozaj náročné.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

iniciátor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com