Koronátor XIV.

koronátoronline výučbadivadloonlineMichal RežnýMichaela MalkováBarbora Bakošová

Koronátor pedagogický

doc. Michal Režný, ArtD., KH

Ako prežívate karanténu?

Najprv mi to všetko prišlo neuveriteľné. Pri štvrtom zúfalom pokuse o kúpu droždia, som sa obklopený nevrlými pohľadmi spod rúšok pristihol pri dojme, že si pripadám ako v apokalyptickom filme. V záujme zachovania duševnej pohody som obmedzil prísun informácií a na istý čas som sa presunul k rodičom do rodinného domu so záhradou. Úplne otvorene priznávam, že som deprivovaný sociálne, pracovne i hapticky. Nahlas si pripomínam, že to všetko netreba brať až tak veľmi vážne. V tom mám ešte medzery, na to zabúdam.

Ako prežiť karanténu?

Urobte si radosť. Včera otvorilo Kino Lumiére. Bol som. Bolo nás tam 9 (slovom deväť), čo je v rámci súčasných uvoľnených opatrení full-house.

Čo hovoríte na online vyučovanie?

Kontaktnej výučbe sa nič nevyrovná. Nič. Chýba mi smrad baletizolu na tri dva jednotke. Chýba mi, že nesmrdím ako zeleninový rezeň alebo ako filé, keď po škole odchádzam od Tomiho („Príďte hladní, odíďte šťastní.“). Ten smrad tu nemultiplikujem náhodou. Som totiž pri vyučovaní zvyknutý na maximálne nasadenie všetkých zmyslov. A tu zrazu: občas obraz, občas zvuk (podľa milosrdnosti pripojenia). Pri dištančnej výučbe sa mi oprášila najzákladnejšia motivácia, pre ktorú som sa rozhodol učiť - študenti. Sú úžasní. Prekvapujú a dojímajú ma svojou odhodlanou tvorivosťou. Nahrávajú sa a posielajú strapaté videá z podkrovnej detskej izby, z kuchyne, odkiaľ vyhnali babku a zvedavú mamu, z dvora plného králikov a mačiek, ktoré nerozumejú, prečo sú všetci stále doma... #nomakeup #nofilter #jakdlouhoještě - asi tak by sa dala zhrnúť on-line výučba.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

Koronátor študentský

Michaela Malková, KDM

Ako prežívaš karanténu?

Tak striedavo. Raz lepšie, raz horšie. Ale nenudím sa, ja som dosť lenivý človek, nevadí mi prípadné ničnerobenie. Aktivít by bolo dosť, ale občas jednoducho nemám enegriu, chuť a motiváciu niečo robiť. Poskladala som puzzle, šila rúška, cvičila, háčkovala, presadila kaktusy, čítala, pozerala veľa seriálov, snažila sa naučiť hrať na gitaru, robila veci do školy. Prvé týždne som bola iba doma, ani do obchodu som nechodila, len s našimi na hodinu-dve na prechádzku. Poctivo dodržiavame odstup aj s kamarátmi, buď si voláme, alebo sme sa stretli len cez plot. Teraz už idem na nákup, dnes som bola v knižnici, cez víkend sme už boli aj u babky na kopaniciach.

Ako prežiť karanténu?

Ja určite nemám návod. Neviem si vytvoriť dlhodobý režim, vždy mi to vydrží asi dva týždne. Nemám ani nastavený budík na nejaké pravidelné vstávanie, ale prekvapivo sa budím sama okolo siedmej až ôsmej. Čo ale robím pravidelne, je varenie. Som doma s rodičmi, obaja chodia do práce aj počas celej pandémie, tak aspoň doma varím a pečiem. Večer s mamou pozeráme seriály, to je môj druhý „rituál”.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Tento semester sa mal hlavne pre nás, manažérov, točiť okolo Istropolitany. Keďže v júni nebude, tak nám aj odpadá značná časť aktivít. Snažíme sa vymyslieť aspoň nejaké online aktivity či už pre Istropolitanu, alebo Divadlo Lab. Tam pracujú najmä spolužiaci, ktorí sa venujú marketingovej stratégii Divadla Lab. Od vyučujúcich potom máme domáce zadania, nahrané videoprednášky, ale aj online vyučovanie. Samozrejme, osobný kontakt nič nenahradí. Mojou prácou sú tiež fermany a programy pre Divadlo Lab, s manažérkou Divadelného štúdia sme v prvých dňoch robili rôzne varianty presunov premiér, vytvárali tabuľky, posielali maily. Teraz postupne začíname pripravovať budúcu sezónu. Najviac ma mrzí zrušenie posledných absolventských premiér.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

 

(autorka fotografie: Nikol Lieskovská)

Barbora Bakošová, KDM

Karanténu prežívam študijne. Karanténa mi v podstate pomohla mať dostatok času na písanie diplomovej práce. Zároveň som si našla viac času na moje hobby. Nenudím sa až tak veľmi. Počas prísnych opatrení mi však chýbali moji najbližší, či už rodina, alebo priatelia. Moje rady na prežitie karantény sú: venuj sa viac sám sebe, hýčkaj sa, zabávaj sa a hľadaj pozitíva v maličkostiach. Rob aktivity, na ktoré bežne nemáš čas. Online výučba má svoje pre aj proti, pri niektorých predmetoch je efektívnejšia a pri niektorých niekedy až nereálna. Myslím si ale, že do budúcna by sa mohla stať doplnkom pre tú bežnú výučbu.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

iniciátor
August - 2020
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com