Koronátor XVIII.

koronátordivadloonlineonline výučbaTereza TrusinováZlaťka Golecová

 

 

 

Koronátor erazmácky

Zlaťka Golecová, AAT FTF

Ako prežívaš karanténu?

Nachádzam sa na školskom internáte v Lodži, v Poľsku. Momentálne nás tu ostalo asi tridsať až päťdesiat. Väčšinou zo zahraničia. Tí, ktorí sa nedostali domov. Opatrenia sú tu podobné ako na Slovensku. Ale všetko bolo zavádzané s týždenným posunom. Na Slovensku už boli školy týždeň zatvorené, tu sme ešte do školy chodili. Celé tieto opatrenia prišli asi po mesiaci môjho Erazmu. Čiže školu som si veľmi neužila, ale stihla som ísť aspoň do Varšavy so spolužiakmi. Mala som veľké plány: cestovať, animovať ostošesť a tak... Čas trávim na intráku, von môžeme vychádzať len raz za deň.

Ako prežiť karanténu?

Väčšinu času som na intráku sama, ale stretávam ľudí v kuchyni a na hodine „small talk“. Alebo idem občas pozháňať pár ľudí a kreslíme sa navzájom. Ja to robím v rámci figurálnej kresby (čo mám predmet v škole) a oni len tak, lebo sa chcú naučiť kresliť. V priebehu dňa sa snažím cvičiť, počúvam hudbu, filmy, vzdelávam sa vo veciach, ktoré ma zaujímajú už dlho, len som nemala čas si dohľadať info o nich. Čo je blbé, je, že strašne veľa spím a neviem sa vypratať z postele skôr ako o desiatej, čo ma strašne zlostí. Pracujem na zadaniach do školy, ale všetko mi trvá strašne dlho, ale robím, čo môžem. Zároveň animovať je dosť ťažké, keďže nemám takmer žiadnu techniku a ja robím stopmotion (práca s kamerou a bábkami), teda dosť improvizujem. Keďže môžeme vychádzať len raz do dňa, tak cca každý druhý/tretí deň idem na dlhú prechádzku spoznávať Lodž, keď už tu teda trávim pol roka, veľa fotím a potom spamujem Instagram. Ale nie. Len trošku... Volám s blízkymi a niekedy sa prichytím, že som celý deň prekecala/pretelefonovala s mojimi kamarátmi.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Vyučovanie je oficiálne vedené online, ale keďže väčšina predmetov sú praktického charakteru, tak nedá sa to úplne takto viesť. Zadania nám preposielajú cez mail, my ich vykonáme a prepošleme. Máme pracovať svojím tempom. Cez Skype prebiehajú skôr len konzultácie k animovaným filmom, čo je hlavný predmet. Z niektorých predmetov sa nám učitelia vôbec neozvali a sú to také, ktoré sa naozaj nedajú riešiť dištančnou formou, takže to neviem ani ako budem hodnotená a či mi nakoniec budú uznané niektoré predmety.

A prečo si sa nevrátila domov? Nemohla si?

Chcela som, ale.... zdalo sa mi nebezpečné cestovať prvé týždne, keď sa každý tlačil domov, potom po uzatvorení hraníc sa to skomplikovalo ešte viac. Zo školy (VŠMU) sme dostali mail, že ak sa chceme vrátiť domov, treba kontaktovať zastupujúce inštitúcie v Poľsku a oni sprostredkujú transport + budem umiestnená do štátnej karantény. Písala som teda na dve z nich, ako sa môžem dostať domov, keďže hranice sú uzavreté, a či mi bude poskytnutý transport.

Odpoveď: vnútroštátna doprava funguje a mám sa sama dopraviť k hraniciam, prejsť pešo a potom nech ma niekto vyzdvihne a dva týždne mám zostať v domácej karanténe. Čiže dosť si protirečia... Teda, ak by som tak urobila, jediný, kto by ma vedel vyzdvihnúť na hraniciach je môj oco, a keďže tiež nie je najmladší, nechcela som ho ohrozovať. Pravdepodobne by som tiež musela vrátiť časť grantu, ktorú som dostala za Erazmus, lebo návratom na Slovensko by som ho predčasne ukončila. Lenže všetky veci z intráku sama neodnesiem a musela by som ich tu nechať a neskôr zrejme zaplatiť za ich úložisko, a teda ak by som vrátila grant, tie peniaze na zaplatenie by som už nemala. Teda komplikované a viacero faktorov. Do toho nám nasekali zadania zo školy a pri presune by som stratila dva týždne, ak nie viac, tak preto som radšej zostala. S tým, že hádam koncom júna (dokedy mi má trvať Erazmus) sa opatrenia povolia a ja sa budem môcť vrátiť na Slovensko, a keďže našťastie nie je vojna, von môžem chodiť (jedenkrát do dňa). Tak aspoň spoznávam mesto.

Keď sa opatrenia uvoľnia, pôjdeš na Erazmus ešte raz, keďže si ho vlastne vôbec neužívaš?

Zrejme nie, lebo už budem piatačka. Nuž je to také nijaké... ale tak čo už... nie je to až také zlé.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr. KDŠ

iniciátor
August - 2020
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com