Noc divadiel v pyžamku a papučkách

anketaNoc divadiel 2020divadloonlineKatarína Krokošová

Noc divadiel je tradičné novembrové podujatie, na ktoré sa teší väčšina divadelníkov. Tá tohtoročná však bola čudná, tak ako všetky podujatia v tomto roku. Pozitívom však je, že sa na rozdiel od väčšiny iných podujatí zorganizovala v pôvodnom termíne. Moja Noc divadiel bola chaotická. Človek v tomto online svete akosi podľahne predstave, že môže byť v jednom čase na viacerých miestach. Veď prečo by nie, keď je doma a od vstupu do divadla ho delí len jeden klik. No čo ak ten klik nie je len jeden? Vtedy nastane ten pravý divadelný zmätok, ktorý k tohtoročnej Noci divadiel jednoznačne patril.

(Je dôležité mať Filipa, zdroj: Divadlo LAB)

Andrea Bacigálová, študentka Katedry divadelného manažmentu VŠMU

Noc Divadiel na našej škole je pre mňa krásna tradícia –spojenie katedier a čas strávený so spolužiakmi aj pedagógmi v divadle. Odkrývame divákom prácu v zákulisí a vytvárame tak komunitu. Tento rok je celý iný a všetci sme museli nájsť pôsob, ako si aspoň ako-tak užiť veci, na ktoré sme zvyknutí a ktorých sa nechceme vzdať. Presunutie projektu do online priestoru je náročné, ale zároveň je to príležitosť, ako sa spojiť aj s divákom, ktorý by inak neprišiel. Ja osobne som sa asi najviac tešila na záznam inscenácie Je dôležité mať Filipa. Pripomína mi moje prvé roky na škole a služby v divadle. A síce to ani zďaleka nie je tak silný zážitok ako z hľadiska, užila som si to aj tak. „Stále sme tu” je odkaz tohtoročnej Noci a som veľmi rada, že sa uskutočnila aspoň takto.

(Denník Anny Frankovej, zdroj: SND)

Barbora Mokošová, študentka Katedry bábkarskej tvorby VŠMU

Noc divadiel je pre mňa vždy jedným z magických momentov roku a sú to chvíle, na ktoré sa veľmi teším. Cez toto, umeniu neprajné, obdobie som sa ale online umenia a streamovania zdráhala. Úprimne, veľmi ma neuspokojuje toto spojenie s divadlom. Veľa divadiel nie je prispôsobených na online prenosy a veľa inscenácií v tejto sezóne je založených na divákovi a interakcii. Nech sa spoločnosť 21. storočia akokoľvek snaží, to sa cez obrazovku monitoru preniesť nedá. No po pol roku som začala samú seba presviedčať, že aj v tejto forme kontaktu s divadlom musí existovať nejaké pozitívum. A to som objavila práve na Noci divadiel 2020. V jeden moment som mohla byť v SND a v druhý už v SKD. V jednom divadle ma zaujala diskusia, v druhom zase divadelný kvíz a v tom treťom oprášená inscenácia spred troch rokov. Online prenosy vlastne umožňujú byť v jednej chvíli v Košiciach a v druhej v Bratislave.

Pre mňa top 3 Noci divadiel 2020: Divadelný kvíz Slovenského komorného divadla, Diskusia k uvedeniu monodrámy z Operného štúdia SND Denník Anny Frankovej a, samozrejme, v neposlednom rade Divadlo LAB a Šepoty. Dala som si šaty, narúžovala pery, pekne som si sadla na gauč a bola som v divadle bez rúška.

(Svetový Slovák Štefánik, zdroj: mestskedivadlotrencin.sk)

Michaela Gallová, dramaturgička a produkčná Mestského divadla Trenčín

Tohtoročná Noc divadiel bola zvláštna. Tak zaujímavo pokojná a nepríjemne neosobná. Zvyčajne som vždy cez Noc divadiel už od rána zapojená do rôznych logistických operácií, keďže väčšinou s MDTN hráme za jeden deň minimálne na dvoch miestach tú istú inscenáciu, takže scéna cestuje s nami. A pomedzi to ďalšie menšie inscenácie... Skrátka, zvyčajne je to deň, kedy sa od rána do noci nezastavím a na konci toho všetkého si vydýchnem s pocitom dobre vykonanej práce. Tento rok to tak nebolo!

Túto Noc divadiel som sa ani nepohla z bytu. Namiesto behania z miesta na miesto som tŕpla, či sa mi včas podarí stiahnuť záznam Svetového Slováka Štefánika a uploadnúť ho na YouTube pre našich divákov. Keď sa v danom čase spustila premiéra záznamu, skákala som od radosti, že sa to podarilo. Bolo zvláštne vidieť počet sledujúcich divákov, no nepočuť ich kašľanie, vŕzganie stoličiek, potlesk a smiech. Snáď všetci herci a členovia tvorivého tímu sme v ten večer prvýkrát nepozerali do hľadiska, ale na seba a svoje dielo, čo sme aj navzájom komentovali v skupine na sociálnej sieti. A aspoň takto online sme vzdali hold nášmu drahému kolegovi Martinovi Horňákovi, ktorý sa s nami už nepozeral...

(Scénické čítanie DJP, zdroj: DJP)

Matej Truban, dramaturg Bábkového divadla Žilina a súčasne študent Katedry bábkarskej tvorby na VŠMU

Noc divadiel je projekt, ktorý ma oslovuje už roky. Obsahuje všetko, čo mám rád; divadelné umenie prezentované či vytvárané vo večerných hodinách ma zaujíma nielen ako diváka, ale aj tvorcu. Zároveň mám pocit akejsi neobvyklej sviatočnosti a neopakovateľnosti. Keďže v júni som nastúpil ako dramaturg do Bábkového divadla Žilina, mali sme v pláne realizovať zaujímavé projekty, súvisiace so 70. výročím divadla. Aj podujatie počas Noci divadiel sa malo niesť v duchu osláv, situácia okolo pandémie to však zariadila inak. Rozhodli sme sa preto natočiť krátke video, prostredníctvom ktorého môže divák nahliadnuť do prevádzky (takmer) celého divadla. Nakrúcanie bolo o to krajšie, že prebiehalo počas skúšobného procesu inscenácie Pinokio a zapojili sa doň nielen zamestnanci umeleckého súboru, ale aj iných zložiek a oddelení. Online divadlu som ešte stále na chuť neprišiel, preto som bol voči obsahu dosť odmeraný. Aj napriek tomu som však narazil na zaujímavé projekty, konkrétne scénické čítanie hry Naše osvietené storočie v Divadle Jána Palárika v Trnave a inscenované čítanie textov Roalda Dahla, ktoré zrealizovalo Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici.

Milí Reflektoráci, tak to vidíte, tohtoročná Noc divadiel sa nakoniec dala prežiť. A dokonca sme na nej mohli zažiť aj niečo zaujímavé. Iná vec je však to, či sme boli ochotní vynaložiť úsilie a zapojiť sa do nej aj takto. Online! Lebo aj online život je život a priznajme si, obsahuje aj nejaké tie pozitíva.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 2. mgr. KDŠ

iniciátor
Marec - 2024
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com