Otvorili sme dvere

Dňa 25. novembra sa na Divadelnej fakulte VŠMU uskutočnil už druhý raz Deň otvorených dverí. Túto akciu iniciovali a koordinovali prodekanka pre študijné záležitosti doc. Barbora Krajč-Zamišková, ArtD. a pedagogička Katedry divadelného manažmentu Zuzana Stranovská, ArtD. Prinášame vám „bleskový“ rozhovor z krátkej „kávičkovej“ pauzy doc. Barbory Krajč-Zamiškovej, ArtD.

Ako vlastne vznikol nápad zorganizovať na Divadelnej fakulte Deň otvorených dverí?

Celkom na začiatku stál diplomový projekt Aliho Kobielskeho z Katedry divadelného manažmentu. Druhým aspektom bol úbytok študentov, najmä na FTF a HTF. Na našej fakulte sa až tak dramaticky neprejavil, ale získavanie a oslovovanie budúcich umelcov nie je nikdy zbytočné. Aliho projekt bol koncipovaný ako viacdňové podujatie organizované fakultou, kde by záujemcovia mohli absolvovať otvorené hodiny z viacerých študijných odborov a umeleckých oblastí. Skúsenosti Katedry herectva, ktorá pravidelne robí prípravné kurzy, však boli také, že záujemcovia sú „ostýchaví“ a boja sa pomyselného „onálepkovania“ či zaradenia do určitej kategórie ešte predtým, ako by prišli na samotné prijímacie pohovory. Dekan fakulty doc. Juraj Letenay upozornil aj na to, že usporiadať viacdňové podujatie počas akademického roka, je takmer nemysliteľné.

Projekt sa teda transformoval na Deň otvorených dverí?

Áno. Z Aliho nápadu sme prevzali myšlienku ponúknuť záujemcom modelové hodiny zo všetkých katedier. Vytvorili sme tak pomyselnú „sieť“ celej fakulty. Každá katedra mala možnosť usporiadať si vymedzený čas podľa svojich predstáv. Požiadavkou bolo, aby ukázali uchádzačom modelový proces výučby (s vlastnými či bez vlastných študentov) a aby záujemcom v diskusii povedali niečo viac (najmä praktické informácie) o tom, čo ich tu v prípade úspechu na prijímacích pohovoroch čaká.

Nebol program jednotlivých katedier priveľmi uniformný?

Vôbec nie. Moja domovská katedra (Katedra bábkarskej tvorby) ponúkla modelovú hodinu reči a hlasu, spevu a bábkohereckej tvorby. Katedra herectva ponúkla tiež reč a hlas, Katedra scénografie simulovala prieskum – teda výstavu a komentovanie semestrálnych prác študentov v prítomnosti hodnotiacich pedagógov, Katedra réžie a dramaturgie zorganizovala čítačku pripravovanej inscenácie, Katedra divadelného manažmentu sa venovala modelovej hodine prípravy festivalu a Katedra divadelných štúdií usporiadala prednášku z dejín slovenského divadla aj s cvičným testom a diskusiu s absolventmi. Okrem toho iniciovala aj predaj publikácií našich pedagógov, ktoré vyšli na fakulte, v spolupráci s Centrom umenia a vedy a Knižnicou.

Dialo sa v tento deň ešte niečo zaujímavé?

Aj keby nie, záujemcovia mali určite čo robiť. Ako fakulta sme im v tento deň ponúkli aj sprievodný program, ktorý bol ukážkou, čo všetko je či môže byť súčasťou výučby. Prezentovali sme výsledky workshopu Akcia na javisku pod vedením Petra Nůska z Akademie rytířských umění, v tento deň sa uskutočnila tiež prednáška pod vedením zahraničného hosťa – odborníka na svetelný dizajn Nicka Morana. A napokon sme už tradične ponúkli aj výsledok našej práce v podobe inscenácie Sartrov Múr v podaní študentov Katedry bábkarskej tvorby v Divadle LAB.

Ako hodnotíte tohtoročný Deň otvorených dverí v porovnaní s minulým rokom? Koľko bolo hostí? Viac alebo menej ako minulý rok?

Novinkou tohto roka bol sprievodný program, diskusia o jednotlivých študijných programoch a priebehu prijímacích pohovorov, lepšie „zosieťovanie“ katedier, na čom má veľkú zásluhu práve angažovanosť Katedry divadelného manažmentu a Zuzky Stranovskej. Čo sa týka návštevnosti, bola o niečo nižšia ako minulý rok, no hostia sa na fakulte zdržali dlhšie a navštívili viac katedier. Preto boli otvorené hodiny na katedrách o niečo plnšie.

Neostáva dúfať, že sa to prejaví aj na prijímacích pohovoroch aj mimo Katedry herectva.

Ďakujeme za rozhovor.

-red-



iniciátor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com