ANИA alebo Dobrodružstvá Anny zo Zeleného domu priamo na scéne!

externýDivadlo VetešAnnaViktória Anna Lesayová

Pre deti od 10 do 99 rokov.

Divadlo Veteš nám ukázalo, ako sa divák môže pomyselne premeniť na postavu priamo počas predstavenia. Keď človek dostatočne vníma Anninu výpoveď, na mieste si uvedomí, že dieťaťom je skrátka stále. 

Inscenácia ANИA vznikla na motívy svetoznámeho diela kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomery – Anna zo Zeleného Domu. Jej jadrom sú príhody, v ktorých sa dospievajúce dieťa konfrontuje so základnými spoločenskými princípmi. Životné príbehy sú podávané s humorom, na ktorom sa nesmejú len deti, ale aj ich dospelí rodičia, učitelia, babičky a dedkovia. Miesto pre predstavivosť ponúka nielen interaktívna a pre bábkové prevedenie funkčná scénografia, ale aj hudba Zuzany Strnátovej a Michala Kinika. Tá potvrdzuje „průpovídku Divadla Veteš o tom, že „Punk není mrkev. Ich divadlo je čistou a šantivou hrou.  

Do deja nás vtiahne motív písacieho stroja, teda knižného príbehu. Anna na ňom píše o svojom vnútornom svete a postrehoch, ktoré nám režisérka Paulína Belická predostiera v jednotlivých obrazoch predstavenia. Jedná sa o dramatizáciu prvého dielu knihy, v ktorej je Anna práve adoptované dieťa. Zažíva zmenu prostredia, musí sa rýchlo adaptovať a najmä sa vysporiadať s tvrdou realitou. V jej novom živote sa vytráca priestor pre fantáziu, neustále bľabotanie o jej myšlienkových pochodoch a pre bláznovstvá, ktorými si doteraz spríjemňovala všedné dni.

„Je vo mne toľko rôznych Án. Niekedy si myslím, že to je dôvod, prečo je so mnou toľko problémov. Ak by vo mne bola iba jedna Ana, bolo by to oveľa jednoduchšie, ale zase by to nebolo ani zďaleka také zaujímavé...“

Hlavnú postavu Anny Shirleyovej stvárňuje Alžbeta Kovaničová, ktorá jej odovzdala značnú dávku autenticity. Ukázala nám, že k hodnovernému výkonu postačí obyčajná ľudská strohosť a prirodzená osobnosť. Jej drobný zjav nepôsobil utiahnuto, práve naopak, v spojení s výrazným hlasom dodala postave osobitosť, ktorú so sebou ukecaná Anna nesie. Na scéne s motívmi prírody – záhrady Zeleného domu sa nestratí ani na moment a spolu s  hereckým kolektívom Janou Bartošovou (Marilla Cuthbertová) a Šimonom P. Králikom (Matej Cuthbert) využívajú umne vytvorený priestor pre fantáziu. Herci nielen animovali bábky, ale postavy aj činoherne stvárňovali. Neustále sledujeme ako sa prelievajú svety Anny a jej opatrovateľov, priateľov, vidieku a okolitého života. Režisérka na premeny využila dynamickú hudbu, hru s kvetnatou scénografiou ale aj s bábkami, čím zachytila obrazné momenty.

„Mám toľko otázok. Nie je to úžasné, uvedomiť si, koľko je na svete vecí, ktoré treba zistiť. Vôbec by to tu nebolo také zaujímavé, keby sme už všetko vedeli. Nič by sme si nemohli predstavovať. Hovorím priveľa? Ľudia mi stále hovoria, že hovorím priveľa. Boli by ste radšej, keby som prestala rozprávať? Ak poviete, ja prestanem. Ja viem prestať, ak naozaj veľmi chcem, je to síce ťažké, ale naozaj to viem!“ 

Po potlesku som zo sály odišla vysmiata. Ešte dnes, keď čítam poznámky z notesu, pociťujem, že mám chuť hmotne sa dotknúť predstavenia. Chce sa mi spievať, tancovať a kresliť. Opäť prežiť s Annou jej dobrodružstvá.

Viktória Anna Lesayová, 1.bc KDŠ

Lucy Maud Montgomeryová, Paulína Belická: ANИA
Preklad, scenár, réžia: Paulína Belická
Dramaturgia: Lucia Lasičková
Scéna: Kolektív
Light design: Jakub Branický
Kostýmy: Dáša Veselovská
Bábky: Juliána Dubovská, Laura Černáková
Hudba: Michal Kinik, Zuzana Strnátová
Hrajú: Alžbeta Kovaničová, Jana Bartošová, Šimon Peter Králik



iniciátor
Marec - 2024
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com