Divadlo prežije! Možno je to jeho nový začiatok...

externýBábkové divadlo na RázcestíBábkarská BystricafestivalMichaela Gádošiová

Bábkarská Bystrica je medzinárodný festival súčasného bábkového divadla pre deti aj dospelých. Koná sa každé dva roky v  Banskej Bystrici a  je organizovaný Bábkovým divadlom na Rázcestí.  

Tento rok sa mal konať jeho 22. ročník. Tradičný jesenný termín však museli organizátori pre zhoršenie pandemickej situácie presunúť. Nový, decembrový termín mal byť nádejou, že sa festival stihne uskutočniť ešte tento rok. Žiaľ, nestane sa tak.  

Medzinárodný festival Bábkarská Bystrica 2020 sa ani v tomto termíne (10. – 13. 12. 2020) neuskutoční. Tohtoročný festival je teda presunutý na jar 2021, konkrétne od 29. apríla do 2. mája 2021. Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré! Verme teda spolu s organizátormi, že tento raz to už vyjde. 

Práve tento rok mal byť festival súčasťou osláv 60. výročia založenia bábkového divadla v Banskej Bystrici. Bábkové divadlo na Rázcestí (BNDR) je profesionálne divadlo so sídlom v tomto meste a ponúka diela pre deti aj dospelých. Divadlo vzniklo ako posledné z bábkových divadiel v Československu, pod názvom Krajské bábkové divadlo. Svoju prvú premiéru odohralo 10. decembra toho roku. Rok 1977 bol pre divadlo prelomový práve vznikom festivalu Bábkarská Bystrica, jediného bábkarského divadelného festivalu na Slovensku. Súčasný názov má Bábkové divadlo na Rázcestí od roku 1991. 

Krásne 60. jubileum divadla však napriek nepriaznivej situácii nemôže ostať bez povšimnutia. Divadlu želám, nech takto úspešne funguje ešte mnoho ďalších rokov, nech má stále veľa priaznivcov, motivácie a inšpirácií na tvorbu, aby nám mohlo aj naďalej prinášať radosť.  

A čo prajú svojmu divadlu tí, ktorí ho poznajú najlepšie, tí, ktorí sú jeho súčasťou?  

 

Eva Dočolomanská, herečka 

„Prajem nám veľa spokojných divákov, ktorí sa k nám budú vracať, aby si vychutnali mágiu divadla, kvôli ktorej som aj ja na tomto mieste.“ 

 

Mária Šamajová, herečka 

„V divadle som už 31 rokov, tu som dospela, zostarla, tu vyrástli moje deti. Je to celý môj život. Želám mu hlavne veľa spokojných divákov, spokojné diváčky, hercov a herečky, ktorí/é milujú divadlo.“ 

 

Filip Štrba, herec 

„Tento rok oslavuje divadlo na Slovensku storočnicu. I keď, paradoxne, je to snáď najhorší rok, aký divadlo zažíva, určite prežije. Možno je to jeho nový začiatok. Svoje jubileum oslavuje aj Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica. Už 60 rokov. V ľudskom živote je to už pokročilý vek. Pre divadlo určite nie. Preto mu prajem ešte veľa ďalších úspešných sezón, veľa inšpirácie i múzy a mnoho spokojných divákov. Do ďalších premiér tfuj tfuj tfuj.“ 

 

Tak nech je teda tých premiér čo najviac! 

 

Michaela Gádošiová, 1. bc. KDŠ

(zdroj:bdnr.sk)
iniciátor
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com