Chceme ľuďom priniesť kultúru do obývačiek

reaktoronline festivalRóbert GajdošAj my sme tuPetra Veltyová
(zdroj: osobný archív)
(zdroj: FB Aj my sme tu)

Už koncom septembra sa na internete začali objavovať zvláštne obrázky s odkazom  #ajmysmetu. Predzvesťou toho, čo sa bude diať, nám mohol byť iba krátky komentár, informujúci o online festivale. Ubehlo už niekoľko týždňov a spoza neurčitého nápisu sa začali vynárať mená, dátumy a ďalšie informácie. Tieto kúsky skladačky nám začali vytvárať menší obraz. No aj tak máme stále množstvo otázok. Rozhodli sme sa preto obrátiť na organizátora festivalu, Róberta Gajdoša, ktorý neváhal a poskytol nám odpovede. 

Kto stojí za touto iniciatívou? Je to iba váš osobný projekt alebo ste v zákulisí viacerí? 

Projekt Aj my sme tu! vznikol síce z mojej iniciatívy, ale sú za ním, samozrejme, aj iní ľudia – známi, kamaráti, či muzikanti, ktorých aktuálna situácia veľmi pobúrila a chcú prispieť svojou činnosťou, technickou alebo umeleckou, k vývoju tohto festivalu. Celý festival bude prezentovaný pod hlavičkou našej novovzniknutého nahrávacieho štúdia LiptovLab, sídliaceho v Ružomberku. Práve tam sa bude realizovať vo fyzickej podobe. 

Kde sa zrodila táto myšlienka? Čo bolo hlavným podnetom na zrod festivalu? 

Vzniklo to v mojej hlave asi pred troma týždňami. Myslím, že vtedy vyšli nové epidemiologické opatrenia zo strany vlády. V podstate nám opäť znemožnili robiť kultúrno-spoločenské podujatia v živej, bežnej forme. Či už ide o koncerty, festivaly, divadlá. Sú tam síce výnimky, ale organizovať to v takých podmienkach je veľmi náročné a povedal by som, že až nemožné. Dovolím si tvrdiť, že celá kultúra u nás spadla. 

Toto teda považujete za gro tohto festivalu? Poukázať na túto nepriaznivú situáciu? 

Istým spôsobom áno. Chceme poslucháčom, ktorí nie svojou chybou prišli o ten konkrétny zážitok, priniesť kultúru aspoň touto formou domov do obývačiek. Uvedomujem si, že online vysielanie koncertu či predstavenia nie je adekvátnou náhradou živej formy, ale nakoľko je to v momentálnej situácií jediné východisko, rozhodli sme sa to spraviť v online podobe.  

Prečo práve teraz? Prečo ste s touto myšlienkou nezačali už počas prvej vlny? 

Počas prvej vlny sme robili niečo podobné, ale iba s jednou kapelou. Bolo to v postate na skúšku. Chcel som vidieť, aký to bude mať dosah a či to ľudia privítajú. Nakoľko v tých časoch sa robilo tých streamov omnoho viac a bol toho väčší presah, nemalo to až takú úspešnosť. Myslím si, že teraz je tá situácia v kultúrnom priemysle tak napätá, že je takýchto podujatí veľmi málo a nerobí to v momentálnej chvíli nikto – ani koncerty, ani online streamy. Možno iba osobne umelci, keď si streamujú z domácností na sociálne siete. Preto som sa to rozhodol spraviť v tejto chvíli, kedy je v podstate táto téma najviac preberaná na Slovensku. Aj v médiách ste určite započuli, že sa to nonstop rieši. Kultúra, kultúra... Chytil som sa toho, že teraz je ten správny čas. 

Ale prvýkrát to nebolo prezentované pod touto značkou, je to tak? 

Vôbec nie, to bol úplne iný projekt, i keď s podobnou myšlienkou. Bral som to ako skúšku toho, čo vieme spraviť technicky a aj ako formu zábavy. Osvedčilo sa nám to, preto som sa rozhodol opäť niečo spraviť - tento krát už pod nejakou značkou a ísť do toho takouto verejnou formou. 

Projekt sa prezentuje aj svojím podtitulom „Kultúra : koncert : divadlo“. Čo sa za týmito troma slovami skrýva? 

Chcem tým upriamiť pozornosť na to, že kultúra nie je iba to, čo vidíte v smotánke. Chcem tým upriamiť pozornosť na to, že kultúrna sféra je strašne široká. Či sú to umelci, hudobníci, speváci, muzikanti, moderátori, divadelníci ... a nie len to, patria tam samozrejme aj iné oblasti, ako sú zvukári, technici, osvetľovači, technický pracovníci a iné pracovné pozície nevyhnutné na vznik kultúrneho podujatia. V tom jednom celom projekte Aj my sme tu chcem zastrešiť toto všetko a dať ľuďom najavo (a bol by som rád keby aj vláde - aj keď viem, že nespravím žiadnu zmenu), že stále sme tu a stále sme už polroka bez príjmu. Nemáme čo robiť. Je to veľká chyba, respektíve strata. Chceme nejakým spôsobom upriamiť pozornosť na to, že my sme tu, „Aj my sme tu“, čiže je nás viac a okrem umelcov sme to aj my všetci: technici, zvukári a podobne. 

Ako zatiaľ vyzerá program festivalu? Na čo sa môžeme tešiť? Pôjde o jednorazovú udalosť? 

Toto podujatie mám v pláne robiť viackrát. Nie je možné realizovať ho ako počas bežného festivalu, že celý deň vysielame, nakoľko sa tam strieda asi 10 kapiel. Tento priestor, v ktorom to robíme, je relatívne malý. Sú tu isté obmedzenia, aj pandemické, takže si nemôžeme dovoliť to pretlačiť na jeden deň. Tak som sa rozhodol, že každú sobotu bude jedno vysielanie, kde zahrniem dvoch až troch interpretov – podľa situácie. 

Pôjde iba o hudobných interpretov, alebo máte pripravené aj niečo iné? 

Určite nie. V zásade myšlienkou je spojiť všetky oblasti umeleckého priemyslu. Aj v samotnom logu nájdete heslo divadlo. Mám v pláne realizovať aj nejaké divadelné predstavenie, ktoré by prinieslo zážitok z tejto oblasti.  

Kto je vaša cieľová skupina? Pre koho je festival určený? 

Pre všetkých fanúšikov kultúrneho priemyslu, hudby, milovníkov svojich obľúbených autorov, muzikantov...asi pre každého. Nemám vyslovene cieľovú skupinu. Kto chce, ten si to zapne a odreaguje sa.  

A čo vstupenky? Ako sa budeme môcť pripojiť na tento online festival? 

Chcem, aby sa to dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí, takže obmedzenia na vstupenky tam nie sú. Vysielanie nie je spoplatnené. Je tam možnosť dobrovoľného príspevku. Počas streamu bude bežať link, na ktorý sa bude dať kliknúť a ľudia môžu dobrovoľne prispieť konkrétnym umelcom. Celý výťažok z natáčania pôjde tým umelcom, ktorí tu budú hrať. Bol som prekvapený aj reakciou samotných umelcov. Boli ochotní, bez akéhokoľvek nároku na honorár, zapojiť sa do tohto projektu. Celý festival sa bude vysielať prostredníctvom Facebookovej stránky ajmysmetu. 

Už teraz sa v rámci uverejneného programu na nasledujúci mesiac môžeme tešiť na mená ako: Dávid Bílek, Jerguš Oravec a ďalší.  

Petra Veltyová 2.bc. KDŠ 

Aj my sme tu  

Róbert Gajdoš, Liptov LAB

iniciátor
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com