Koronátor IX.

koronátoronline výučbadivadloonlineHelena ČertíkováErik ŠupčíkMarianna Bódyová

Koronátor pedagogický

doc. PhDr. Helena Čertíková, KBT

Ako prežívate karanténu?

Prežívam, ako všetko, čo prežiť treba. Je to prvá karanténa v mojom živote a musím si na ňu zvyknúť. Na všetky obmedzenia, ktoré prináša. Ale aj na isté spomalenie, zmenu rytmu, možnosť vidieť veci, ktoré som predtým prehliadala.

Pôsobíte na Katedre bábkarskej tvorby, kde je nejeden predmet orientovaný prakticky. Zvládate online výučbu?

Najprv sa mi to zdalo úplne nepredstaviteľné. Po prvé, nie som veľmi „na mašinky“, po druhé, zvyknutá som na priamy a bezprostredný kontakt so študentami, po tretie, veľmi často pracujeme spolu a naraz – spolu hľadáme spoločné hlasové súznenie na vytvorenie istej nálady či atmosféry, ktorá dotvára text básne. A keď sa ukázalo, že naše odlúčenie nepotrvá týždeň ani dva – musela som sa naučiť učiť online. A veľa improvizovať. Problém som nemala iba ja, ale aj mnohí moji študenti. Prednesy im technika neumožnila nahrať v celku, tak mi ich po častiach poslali v súboroch, čo im niekedy trvalo hodiny. A ich otváranie trvalo zas hodiny mne. Ale... veľa som sa pri tom naučila, čo je fajn.

Na koho alebo na čo sa tešíte najviac po úplnom uvoľnení opatrení?

Asi na to, že bude úplné. To znamená, že nebudem musieť nosiť rúška a dýchať svoj vlastný výdych namiesto čerstvého jarného vzduchu. A že môžem voľne cestovať a ponavštevovať všetkých svojich priateľov. A najviac, že už nebudem musieť učiť online. Verím, že to bude skoro.

Za odpovede ďakuje Ester Horváthová, 1. mgr. KDŠ

 

Koronátor študentský

Erik Šupčík, KBT

Ako prežívaš karanténu?

Je veľmi zaujímavé byť tak dlho doma. Nudiť sa určite nenudím, pretože máme toho dosť do školy, čo treba spraviť. Od etúd, spevu, reči, až po písanie prác. Čo sa týka samotnej karantény, tak by jej už naozaj stačilo. Chcem ísť medzi ľudí a byť v spoločnosti (ktorá mi nesmierne chýba). Ale aspoň si teraz uvedomujem, aké vzácne je byť s ľudmi, s ktorými momentálne nemôžem byť. V čom ale vidím výhodu je spánok. Spím do 9:00, čo je božské, keďže nemusím vstávať o 5:00 ráno. Nevýhodou je, že nemôžeme tvoriť v kolektíve či ísť si sadnúť na kávu.

Študuješ bábkoherectvo, kde je nejeden predmet orientovaný prakticky. Zvládaš online výučbu?

Je to zrazu úplne iný spôsob výučby aký bol doteraz. Rôzne práce a etudy posielame ako videá alebo krátke filmíky. Následne si môžeme navzájom medzi sebou pozrieť, čo sme vytvorili. Počas týždňa máme konzultácie s pedagógmi, vieme teda, na čom treba ešte popracovať a čo je slabšie. Je to iný pohľad na prácu, musíme sa učiť pracovať aj s kamerou. Beriem to ako niečo nové, čo sa môžem naučiť a na čom môžem pracovať počas karantény. Takáto práca z domu ponúka úplne iné možnosti tvorby.

Na koho alebo na čo sa tešíš najviac po úplnom uvoľnení opatrení?

Najviac sa teším na ľudí a priateľov. Aj škola mi už chýba. Treba však ostať zodpovedný a opatrný. Najradšej by som išiel do divadla a kúpil si 100-ročnú permanentku (ak by taká bola).

Za odpovede ďakuje Ester Horváthová, 1. mgr. KDŠ

 

Koronátor študentský

Marianna Bódyová, KBT

Ako prežívaš karanténu?

Karanténu prežívam v pokoji doma, zatiaľ bez paniky. Snažím sa robiť všetko to, na čo som pred tým nemala čas kvôli iným povinnostiam a aspoň časť z toho, čo som kedy chcela robiť. A samozrejme, snažím sa pokračovať v umeleckých aktivitách online. Počítam každé euro, ale našťastie prežívam.

Ako prežiť karanténu?

V prvej odpovedi je čiastočne zodpovedná aj tá druhá. Ups, a ešte som zabudla, píšem diplomovku a to je výzva priam karanténna.

Čo hovoríš na online vyučovanie?

Online vyučovanie nemám, keďže som v poslednom semestri magisterského stupňa. Akurát konzultujem prácu s mojou školiteľkou.

Za odpovede ďakuje Katarína Krokošová, 1. mgr, KDŠ

 

 

iniciátor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com