Rozhovor s Adrianou Balázsovou o Absolventskej prehliadke študentov VŠMU

rozhovorKarol Mišovic

V termíne 3. – 4. mája sa na VŠMU konal prvý ročník prehliadky absolventov všetkých troch fakúlt. O jej ambíciách, organizácii a výsledkoch sme sa porozprávali so študentkou Katedry produkcie a distribúcie filmového umenia a multimédií a zároveň hlavnou organizátorkou tohto podujatia Adrianou Balázsovou.

Koho to bol nápad či iniciatíva zorganizovať tento "mini festival"?

Už dlhšie som vnímala a dostávala avíza od hercov, aby sme pozývali na jednotlivé predstavenia aj riaditeľov a umeleckých šéfov divadiel. Väčšinou si aj menovite „vyžiadali“ ktorých. Ale málokedy prišli. Skoro vôbec. Niet sa čo čudovať, pretože je rýchla doba, ľudia  sú zaneprázdnení, každý má veľa iných povinností. A to bol hlavný dôvod prečo mi napadlo zorganizovať absolventskú prehliadku – uľahčiť to práve profesionálnemu publiku a dať im možnosť počas dvoch dní vidieť, stretnúť či osobne spoznať väčšinu budúcich absolventov, a to nielen z Katedry herectva, ale aj ostatných katedier a fakúlt VŠMU.

Ako dlho ste sa na prehliadku pripravovali?

S týmto projektom som bola v júni 2012 prijatá na magisterské štúdium v odbore produkcia a manažment umení FTF. Počas zimného semestra som ho pripravovala, ale tak naozaj intenzívne som sa mu začala venovať aj s pomocou mladších spolužiakov od začiatku letného semestra.

S reprízovanosťou v Labe to je už niekoľko rokov dosť komplikované a divák musí na radovú reprízu danej inscenácie niekedy čakať aj dva mesiace. Ako sa vám podarilo do dvoch dní „nahustiť“ toľko inscenácií?

Tiež sa teším, že sa tento divadelný maratón podaril uskutočniť, pretože sama som dva roky zisťovala termíny hercov a viem, aké je náročné zosúladiť ich. Na škole je už dlhšie zavedený systém zisťovania termínov a práve vďaka nemu sa mi ľahšie vyberal aj konkrétny dátum prehliadky. Samozrejme musela som brať do úvahy veľa iných faktorov, ktoré súvisia s chodom Divadla Lab a vôbec Divadelnej či Hudobnej a tanečnej fakulty.

Nie všetky absolventské inscenácie sa dostali do programu. Robili ste si predtým výber alebo je to len zhoda náhod?

Áno robili sme výber absolventských inscenácií, aj keď pôvodne sa ich nemalo hrať až toľko. Ale vďaka pozitívnej spätnej väzbe absolventov, ktorí sa chceli zapojiť, sme sa rozhodli nakombinovať dramaturgiu prehliadky tak, aby sa odprezentovalo čo najviac inscenácií. Konečný výber vznikol po vzájomných dohodách. Snažili sme sa vyberať inscenácie, ktoré boli absolventské nie len z pohľadu hercov, ale aj režisérov, dramaturgov a scénografov.

Koho všetkého ste na prehliadku pozývali? Aká bola odozva od pozvaných hostí? Naplnil sa váš úmysel alebo prišlo menej hostí ako ste čakali?

Prioritnou cieľovou skupinou boli hostia z umeleckej brandže akéhokoľvek zamerania – riaditelia a umeleckí šéfovia slovenských divadiel, kultúrnych inštitúcii, mestských kultúrnych domov, základných umeleckých škôl a konzervatórií, filmoví, televízni a hudobní producenti, výkonní produkční z rôznych umeleckých agentúr, pedagógovia a absolventi VŠMU. Vytvorili sme si adresár a rozposielali.

Z tohto veľkého počtu pozvaných hostí sme dostali veľmi slušnú mailovú či telefonickú odozvu v zmysle: „výborný projekt, veľmi ma mrzí, že sa nemôžeme zúčastniť z dôvodu....“. Čo sa týka osobnej účasti na prehliadke, tak bola menšia ako sme očakávali, ale vôbec to nehodnotím negatívne – práve naopak. Do budúceho ročníka mám veľa poznámok a nápadov na zlepšenie.

Aké sú zatiaľ ohlasy a reakcie na prehliadku?

Ohlasy sú veľmi príjemné, mám z nich radosť. Veľa ľudí mi potriaslo rukou a to si vážim.

Budete v tomto projekte pokračovať aj v budúcnosti?

Áno budúci rok by som určite chcela a verím, že potom žezlo prevezmú ďalší.


Za rozhovor ďakuje Karol Mišovic

iniciátor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 27 28
29 30  
spriatelené weby
VŠMU Bratislava Časopis DAMU pro kritiku a divadlo
Kontakt

Divadelný (internetový) časopis
Študentská revue Katedry divadelných štúdií
Divadelnej fakulty VŠMU
reflektorredakcia@gmail.com